Održana svečana komemoracija za Milana Bandića

Održana svečana komemoracija za Milana Bandića

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Zbog epidemioloških mjera broj uzvanika bio je ograničen na 150 osoba. Oproštajne govore održali vršiteljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević, izaslanica predsjednika Vlade Nina Obuljen Koržinek te dugogodišnji Bandićev prijatelj Ratko Maričić.

Pavičić Vukičević poručila je kako trebamo biti ponosni i slaviti ispunjenje velikog života i neponovljivog Bandićeva djela, ali se istodobno ne može sakriti tuga.
"Napustio nas je jedan od najvećih među nama. Gradonačelnik čije će ime zlatnim slovima biti upisano u povijest našeg grada, uz rame s najuglednijim ocima naše metropole. Političar koji je svojim djelovanjem obilježio našu suvremenu povijest, a svojim talentom, umijećem, fokusiranošću i načinom življenja politike postao najveći nakon utemeljitelja države Franje Tuđmana, što mu priznaju čak i mnogi politički neistomišljenici", rekla je Pavičić Vukičević.
U ideološki opredijeljenom društvu Bandić je pokazivao širinu i otvorenost, imao je vremena i ljubavi za čovjeka i njegove potrebe, osobito one najpotrebitije te se nije osvrtao na kritike i podmetanja. Za grad je davao cijeloga sebe - svoje zdravlje, vrijeme i život, ustvrdila je Pavičić Vukičević.
Dodala je kako će Zagreb teško više ikad imati takvog gradonačelnika, koji će davati toliko od sebe za boljitak grada, te pokojnom Bandiću zahvalila na svemu što je činio.
"Čast nam je da smo bili tvoji suradnici, prijatelji i suvremenici. Jedino što nam sada preostaje jest nastaviti tamo gdje si stao i činiti naš grad još boljim i uspješnijim", rekla je Pavičić Vukičević.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je Bandić živio svoje političko i javno djelovanje, a svojom neiscrpnom energijom snažno je obilježio razvitak grada.
“Iza njega su ostali brojni kapitalni projekti, ali i male humane geste posvećene dobrobiti pojedinaca. Mnogi će ga sugrađani najbolje pamtiti upravo po toj ljudskoj neposrednosti, jednostavnosti i pristupačnosti", rekla je.
Njegovi politički oponenti česti su iznosili kritičke stavove zbog njegovog načina upravljanja gradom, ali činjenica da su mu građani Zagreba na demokratskim izborima dali povjerenje izaziva poštovanje, po tome će ga pamtiti i Zagreb i Hrvatska, poručila je ministrica kulture i medija.
Istaknula je kako je suradnja između Vlade i gradonačelnika Zagreba bila usmjerena boljitku i razvoju grada, a u zadnjih godinu dana naporima da se Zagreb obnovi nakon potresa u ožujku prošle godine.
A Ratko Maričić se osvrnuo na početke političke karijere Milana Bandića, i poručio. "Da nije bilo uspješno upravljanje gradom, ne bi ga građani ponovno i ponovno birali, jer ponovno se bira na temelju onoga što si radio i ostavio iza sebe.
"Iako je u šest mandata bio gradonačelnik, nije smatrao da je Bogom dano da to bude tako. Smatrao je da je izabran da služi glavnom gradu i njegovim građanima. No, Zagreb za Milana nije bio samo grad, nego su za njega to prije svega bili ljudi koji su mu uvijek bili na prvom mjestu”, kazao je Maričić.