Održana tribina "Upoznajmo naše susjede - romska nacionalna manjina"

Održana tribina "Upoznajmo naše susjede - romska nacionalna manjina"

FOTO: Ivan Fedor

Četiri studentice socijalnog rada – Ivana Dimitrić, Marija Kurtušić, Martina Brtan i Martina Jelić - odlučile su sugrađane upoznati s romskom nacionalnom manjinom na tribini „Upoznajmo naše susjede – romska nacionalna manjina“ održanoj u četvrtak u knjižnici S. S. Kranjčevića.

Romi i Zagreb već jako dugo žive zajedno. Prvi pisani dokument koji spominje Rome na području našeg grada potječe iz druge polovice 14. stoljeća, dok ih je danas u Zagrebu, prema posljednjem popisu stanovništva, malo više od 2700, i to najviše na području Pešćenice i Žitnjaka. Njihov trenutno najveći problemi jesu nedostatak novaca i nedostatak obrazovanja. Ključ je upravo u obrazovanju, jer jedino tako mogu izaći iz tog kruga siromaštva,naglašava jedna od organizatorica tribine Ivana Dimitrić:

Uključivanjem od najranije dobi, od vrtića, Romi se integriraju, socijaliziraju i stječu socijalne te ostale obrazovne vještine. Upravo te vještine će im omogućiti da se kasnije zaposle, sami sebe financiraju te izgrade jedan normalan život.

Čak 70% nezaposlenih Roma nema završeno obvezno obrazovanje, dok je kod onih zaposlenih prosječni dohodak manji za gotovo 2000 kuna od ostatka stanovništva. Osim financija i obrazovanja, veliki problem predstavljaju i predrasude, nastavlja Dimitrić:

 Mi svi znamo ljude osuđivati na prvi pogled, a često ne gledamo onu drugu stranu priče. Romi zaista puno toga žele, ali jednostavno ne mogu.

Sudionici tribine općenito nemaju negativna iskustva s Romima, a još jedna organizatorice tribine, Marija Kurtušić, ističe svoj primjer:   

Romi kao susjedi su ljudi kao i svaki drugi. Žive normalnim životom, a većina ovih predrasuda kako su prljavi i ne rade uopće nije istinita. Moja susjeda je zaposlena i radi te ima dvoje djece koja se normalno druže i igraju s drugom djecom u ulici.

Romi trenutno žive u začaranom krugu. Nemaju obrazovanja jer nemaju novaca, a nemaju novaca jer nemaju obrazovanja. Rješenje se nalazi u razbijanju tog kruga i to kroz podršku u obrazovanju, ali i u uvažavanju ove nacionalne manjine kojoj je prava i iskrena podrška društva itekako potrebna.