Odustaje li se od spalionice? Čeka se sastanak ministra i gradonačelnika

Odustaje li se od spalionice? Čeka se sastanak ministra i gradonačelnika

Zeljko Lukunić/PIXSELL

Novi ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović nekoliko je puta izrazio svoje negativno stajalište prema gradnji spalionice za miješani komunalni otpad. I dok je gradonačelnik Milan Bandić također nekoliko puta - izrazio jasno stajalište ZA spalionicu, nove okolnosti donose nove mogućnosti.

Ideja o spalionici za ministra Dobrovića iznimno je loša i neodgovorna ideja. U svojem intervjuu HINI na pitanje - Što mislite o najavljenoj gradnji spalionice u zagrebačkom naselju Resniku? - ministar je odgovorio;

Danas graditi spalionicu za miješani komunalni otpad ili smeće naprosto je iznimno loša i neodgovorna ideja, kada stavimo sve argumente na stol onda to nikome ne smije pasti na pamet. Danska, koja je prva u Europi po spaljivanju otpada, prije dvije godine donijela je strategiju izlaska iz spaljivanja u kojoj su izrijekom priznali da su pogriješili u pogledu postupanja s otpadom jer su ga promatrali isključivo kao izvor energije, iako je daleko vrijedniji kao sredstvo zaštite resursa. Kad reciklirate čuvate materiju, ali i energiju. Spaljivanje je jako skupo i štetno zbog emisija u okoliš, uvijek imate stanovito onečišćenje unatoč najmodernijim sustavima za pročišćavanje dimnih plinova. Prema tome, za spalionicu nema ni jednog razumnog argumenta, a puno ih je protiv.

A, gradonačelnik Milan Bandić, gostujući u našemu programu, za razliku od dosadašnjeg čvrstog stajališta ZA spalionicu, pokazao je spremnost i za druga rješenja. Bitno je konačno donošenje Plana gospodarenja otpadom - poručio je Bandić te; ako se donese za regiju što ćemo instalirati tu.
Ne smijemo fulati u kapacitetu, modelu financiranja i tehnologiji...bez obzira bila to termička obrada ili piraliza...Sve ono što bude u interesu građana...gradonačelnik će podržati - zaključio je gradonačelnik.

U svakom slučaju više bismo očito trebali znati nakon skorog sastanka ministra i gradonačelnika.