"Odvoz otpada od veljače će poskupjeti gotovo trostruko"

"Odvoz otpada od veljače će poskupjeti gotovo trostruko"

Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je u Zagrebu uvedeno odvojeno prikupljanje otpada, u veljači će znatno poskupjeti njegov odvoz. Dok iz Grada poskupljenje brane povećanjem opsega posla koji imaju radnici Čistoće, gradski zastupnici GLAS-a i HSU-a ovu Odluku nazivaju "porezom na bedake".

Ako Odluka o poskupljenju odvoza otpada prođe Javno savjetovanje i na snagu stupi od veljače, stanarima zgrade s pet stanova računi će porasti gotovo trostruko, izračunao je gradski zastupnik GLAS-a Stanko Kordić - Moja zgrada ima pet stanova. Mi smo dosad sve zajedno za otpad plaćali 260 kuna mjesečno, a sad ćemo fiksni dio plaćati 340 kuna. S novom odlukom nas tjeraju da koristimo minimalnu veličinu spremnika od 240 litara, kao i do sada, iako je logično da će nam trebati barem 5 puta manji spremnik jer ćemo otpad odvajati. Toliki spremnik plaćat ćemo vjerojatno isto kao i do sada, što je 260 kuna, čime se mjesečno izdvajanje zgrade za odvoz otpada penje na 600 kuna.

Predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak Taritaš upozorila je na apsurdnost najavljenih kazni - Ako držite spremnik vani na cesti i prolaznik vam u spremnik ubaci ono što u njega ne pripada, vi - koji ste zaduženi za taj spremnik, platit ćete kaznu od 800 kuna.

Robert Kahlina iz Holdingove podružnice Čistoće ističe da je poskupljenje nužno zbog povećanja opsega posla radnika Čistoće - Imamo povećanje broja linija koje smo osigurali na kućnom pragu. Pored miješanog komunalnog otpada tu su još 4 vrste otpada koje servisiramo - biorazgradivi otpad, plastiku, metal i papir. To iziskuje sredstva, kako u dijelu prijevoza tako i u dijelu obrade otpada.

Kordić pak smatra da odvoz otpada poskupljuje zbog nepotrebnog povećanja broja radnika Čistoće - 2014., kad smo imali 1.360 zaposlenih, gradonačelnik je rekao da neće imati posla sa zaposlenicima Čistoće dok se njihov broj ne svede na 850, koliko je potrebno da se odradi taj posao. Sada Čistoća ima 1.900 zaposlenih i planira ih zaposliti još nekoliko stotina, a opseg posla nije se znatno povećao.

Tako je nova odluka zapravo novi "porez na bedake", ističu iz Kluba, jer dok građani odvajaju otpad i plaćaju njegov odvoz, zaradu ne ostvaruje Grad nego oni koji taj otpad odvoze i oporabljuju - "kumovi" i poslovni partneri gradonačelnika Milana Bandića.