"On više vodi računa da proračun koristi za prikupljanje otpadnika!"

"On više vodi računa da proračun koristi za prikupljanje otpadnika!"

Patrik Macek/PIXSELL

Zagreb je, prema lanjskom istraživanju Instituta za javne financije, tek na 60.-om mjestu ljestvice hrvatskih gradova po pitanju izvlačenja sredstava iz EU fondova, istaknuli su na konferenciji za medije iz Građansko-liberalnog saveza na kojoj su se posebno osvrnuli na gradsko zbrinjavanje otpada.

Prenatrpani zeleni otoci i rijeđe odvoženje otpada u našem gradu rezultirat će da će Hrvatska i Zagreb 2020. godine plaćati kaznu za neodgovorno ponašanje prema zbrinjavanju otpada, istaknula je predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš. Naglasak je stavila na razlog zašto Grad ne koristi europske fondove, a gradonačelniku je zbog svega navedenog poslala poruku. Bilo bi puno pametnije da se brine o skupljanju otpada, a ne o skupljanju otpadnika u Saboru. On više vodi računa da proračun koristi za prikupljanje otpadnika, a za otpad očito manje. Možemo koristiti EU fondove, ali poznato je zašto to nije tako. Tamo nema improvizacije. Ne postoji da posao date prijatelju ili kumu nego posao mora biti transparentan!

A pravi primjer našem gradu u korištenju europskih sredstva je, gotovo nepoznata, županija Dolj u Rumunjskoj koja je za svoj sustav zbrinjavanja otpada iz EU fondova uzela gotovo 54 milijuna eura, naglasio je predsjednik Gradske organizacije GLAS-a, Igor Kolman. Projektom je predviđena gradnja 4 transferna centra, jedna sortirnica, dvije kompostane, 102 986 kompleta opreme za prikupljanje otpada u domaćinstvima, zatvaranje i sanacija tri odlagališta koja ne odgovaraju EU propisima i nabava kompletne opreme potrebne za funkcioniranje kompletnog sustava. Županija Dolj u Rumunjskoj!!!! A gdje je tu Zagreb? Nažalost, znamo - nigdje!

Da naš grad kaska za ostalim gradovima u Hrvatskoj pokazuje činjenica da je lani iz EU fondova izvukao tek nešto više od 8 i pol milijuna eura zbog čega ga je Institut za istraživanja javnih financija smjestio na nezavidno 60. mjesto. Razlog tako lošeg kotiranja na ljestvici gradova naše zemlje je, zaključuju iz GLAS-a, povezano je s tim da su procedure europskih fondova jasne i transparentne što je u suprotnosti s politikom gradonačelnika Bandića.