Oporba protiv prijedloga izmjene GUP-a

Oporba protiv prijedloga izmjene GUP-a

Patrik Macek/PIXSELL

Izmjenu Generalnog urbanističkog plana na sutrašnjoj sjednici skupštine neće podržati gradska oporba. Tvrde da je prijedlog promjene GUP-a protivan Zakonu o prostornom uređenju te odbacuju amandmane vladajućih koji su pojavili prije nekoliko dana.

Ako prijedlog o izmjenama Generalnog urbanističkog plana bude izglasan, za to će glavni krivac biti premjer Andrej Plenković, oštro je komentirala predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a, Anka Mrak Taritaš - Od 2000. gradonačelnik Milan Bandić pokušava kroz GUP namiriti interese svih svojih prijatelja, kumova i svih ostalih. Sada se tu uključio i HDZ i gospodin Plenković. Tako da je ono što je bivši ministar Kuščević radio u svojoj općini Nerežišću, on je trebao namiriti samo sebe, svoje prijatelje i pojedine investitore, a HDZ ovo što u gradu Zagrebu radi, treba namiriti HDZ za sljedećih 10 ili 15 godina.

Izmjena GUP-a protivana je odredbama Zakona o prostornom uređenju, poručuje Mrak Taritaš, a zanimljivo je da su HDZ i stranka Milana Bandića na taj prijedlog prije nekoliko dana podnijeli oko 25 amandmana kojim bi se, primjerice na Zvijezdi i u Gračanima, zelene površine pretvorile u stambene - Na sve te amandmane treba Ministarstvo dati suglasnost. Baš me zanima kako će dati? Znam, kad gospodin Plenković digne slušalicu i kaže: Amandmani trebaju proći; amandmani će proći. U ovom gradu više ništa nije sveto! - rekla je Mrak Taritaš.

Amandmanima bi se mijenjali propisi i za Donji grad - Amandman Bandićevog kluba oko povećanja izgrađenosti u donjogradskim blokovima za čak 50 posto, koje su poslali preko vikenda, je po meni, najbezobrazniji amandman u povijesti Gradske skupštine. Ne samo da nije išao na javnu raspravu, ne samo da nije bio ni na odborima ove Gradske skupštine, nego je obrazloženje koje su dali sljedeće: Budući da u jednom donjogradskom bloku već postoji iznimka da koeficjent može biti 4 i pol, a ne tri, onda zašto to ne bi bilo u svim donjogradskim blokovima. Taj jedan donjogradski blok je Cvjetni trg - istaknuo je Tomislav Tomašević iz Lijevog bloka.

Prijedlog o izmjeni GUP-a neće podržati ni gradski SDP. Kažu da on označava potpuni poraz javnog interesa nad kapitalom u našem gradu. Zbog toga će pokušati organizirati lokalni referendum o novim izmjenama GUP-a za što je potrebna trećina potpisa gradskih zastupnika, napominje SDP-ov Matej Mišić - Ukoliko gradonačelnik smatra da je ovakva izmjena GUP-a, za koju mi kao Klub zastupnika smatramo da je štetna, dobra i da za nju ima podršku građana grada Zagreba, ne vidim niti jedan valjani razlog da jedan ovokava značajni dokument, i kolega Brumnić je rekao: Najznačajniji dokument koji donosi Gradska skupština; ne ide na testiranje građana.

Iako je gradski HDZ najavio konferenciju za novinare, ona je jutros odgođena. Jedno je sigurno, sutra nas čeka zanimljiva sjednica gradske skupštine.