Oprez s prevarantima koji se predstavljaju kao bankari i policajci

Oprez s prevarantima koji se predstavljaju kao bankari i policajci

Marko Prpic/PIXSELL

U posljednjih 10-ak dana zagrebačka policija zabilježila je više slučajeva prijevare u kojoj su meta stariji sugrađani. Razrađenim scenarijima prevaranti ulaze u njihove domove, zadobivaju povjerenje, a potom im otuđuju novac.

U policiji tvrde da takvih slučajeva godišnje bude oko 500 i da treba biti jako oprezan kada netko nazove ili pokuca na vrata. 

Zagrepčane je zgrozio slučaj od prije nekoliko dana posebno drske krađe kada je 86-godišnjakinji na Peščenici prevarant otuđio nekoliko stotina tisuća kuna. No, nije rijedak slučaj da u psihološku igru prevaranata ljudi često povjeruju.

- Ima jedan razrađeni scenarij gdje oni najprije nazovu telefonom tu osobu, predstave se lažno kao djelatnik banke, provjeravaju jesu li bili u banci u posljednjih nekoliko mjeseci. Kad im ta osoba to potvrdi, onda joj kažu da su podignuli krivotvoren novac koji će kolege doći preuzeti - izjavio je voditelj službe prevencije u Policijskoj upravi zagrebačkoj Velimir Tišma. 

Potom na vrata kucaju najčešće muškarac i žena. Jedno od njih razgovara s potencijalnom žrtvom, a drugi vješto pretražuje stan. U tu zamku nije upao sugrađanin koji nam je prenio svoje iskustvo.

- Jednom zgodom su me nazvali telefonom i rekli da dođem u banku riješiti nešto s novcima. Ja sam im rekao da ne trebam jer sam to već riješio. Pokucali su mi i na vrata, ali sam sam im se zahvalio i zavorio vrata.

Glavna poruke policije je: budite sumnjičavi!

- Bankari ne izlaze na kućne adrese, ne posjećuju građane. Čak smo imali i situaciju da se predstavljaju kao policajci. U takvim situacijama naš je savjet građanima da to provjere, da budu pozitivno sumnjičavi, nazovu policiju koja će vrlo brzo utvrditi ako se radi o lažnim osobama ili prevarantima - rekao je Tišma.

Najbolja prevencija, poručuju, je između ostalog, da se novac i vrijedna zlatnina drže u banci, odnosno sefovima.