Oprezno na cestama, počela je škola

Oprezno na cestama, počela je škola

Slavko Midzor/PIXSELL

Prvi je dan škole. Policijska uprava zagrebačka, zato, već tradicionalno provodi edukativnu akciju "Poštujte naše znakove" kako bi prvašiće, ali i njihove roditelje upozorili na važnost sigurnosti u prometu.

Da bi djeca što sigurnije stiga do svojih škola potrebno ih je naučiti prometnoj kulturi. Policija, stoga, već od 1995. provodi edukativnu akciju "Poštujte naše znakove".

Gotovo 11 i pol tisuća prvašića u gradu i županiji podučavat će o sigurnosti u prometu - Naši prometni policajci početkom svake školske godine obilaze sve prve razrede u gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Nakon predavanja koje odrade policajci, ti prvašići dobiju poklon, kabanicu koja im pomaže da budu uočljivi - rekao je voditelj Službe prevencije Policijske uprave Zagrebačke, Velimir Tišma.

Posebno moli roditelje da svojoj djeci budu dobar primjer - Pridržavajte se prometnih propisa, razgovarajte sa svojom djecom i svojim primjerom utječite na njihovo ponašanje i sigurno sudjelovanje u prometu. Vodite računa o ograničenju brzine u blizini škola, koristite sigurnosne pojaseve u vožnji, ne parkirajte u blizini škole gdje to nije dozvoljeno i ne koristite mobitel tijekom vožnje.   

Čak dvije trećine poginule djece su bili putnici pa se novim izmjenama zakona pokušalo na to utjecati: povećana je kazna za nevezivanje pojasa s 500 na tisuću kuna, govori voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa, Tihomir Svatoš - Ta kazna se ne odnosi samo na vozače, nego se odnosi i na djecu. Dijete ne može samostalno sjediti na prednjem sjedalu ako je niže od 150 centimetara, ako je visine od 135 do 150 centimetara mora sjediti na stražnjem sjedalu, a ako je niže od 135 centimetara mora sjediti u sjedalici.

Svi zajedno smo odgovorni, zaključili su iz Policije, da zaštitimo najmlađe u njihovim prvim samostalnim koracima u prometu.