Otkrivena replika brončanog novca iz Hadrijanovog doba!

Otkrivena replika brončanog novca iz Hadrijanovog doba!

Radio Sljeme

U sklopu akcije "Zagreb dok ga još ni bilo" otkrivena je replika brončanog novca iz doba rimskog cara Hadrijana. Riječ je o materijalnom dokazu iz antičkog doba pronađenom još u 19.stoljeću, a cilj je upoznati građane sa Zagrebom kakav je bio prije osnivanja biskupije u 11,stoljeću.

Da Zagreb nije samo srednjovjekovni, mistični grad vještica, plemića i kmetova prepun likova iz Zagorkinih romana potvrđuje još jedan pronađeni artefakt i to iz Hadrijanovog doba. Riječ je o materijalnom dokazu, tzv "cistertiumu", brončanom novcu iz rimskog doba, kojim su se služile sve rimske pokrajine u Hadrijanovo doba otkrio je ravnatelj arheološkog muzeja Sanjin Mihelić. Riječ je ili o osobama, materijalnim stvarima pa čak u nekim slučajevima i životinjama koje su pronađene ovdje, a koje Zagrepčani mogu upoznati u sklopu ove akcije "Zagreb dok ga još ni bilo", no ovaj put bavimo se antikom i Rimom, naglasio je Mihelić. 

To je ukupno trinaesta lokacija u širem području grada na kojoj se u sklopu spomenute akcije postavljaju replike spomenika koje su pronađene upravo na tim mjestima. Replika Hadrijanova novca je postavljena na pročelju Županijskog suda na Zrinjevcu, a original se dakako nalazi u fundusu arheološkog muzeja.