Otvoren 15. festival jednakih mogućnosti

Otvoren 15. festival jednakih mogućnosti

zagreb.hr

Na glavnome gradskom trgu svečano je otvoren Festival jednakih mogućnosti koji 15. godinu zaredom organizira Društvo tjelesnih invalida s osnovnom porukom da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i imati iste obveze poput drugih građana.

Festival je primjer socijalne uključenosti i osnovna mu je zadaća podizati svijest građana i uklanjati predrasude o osobama s invaliditetom, rekao je predsjednik Društva tjelesnih invalida Milan Ožegović. Mnogim aktivnostima u kojima će nastupiti više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih 600 osoba s invaliditetom, javno ćemo pokazati što sve te osobe mogu i da nisu različite od drugih, dodao je.

Gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je da festival na najbolji način pokazuje sliku tolerancije i prihvaćanja različitosti. Ističući kako je Zagreb mnogo učinio na uklanjanju fizičkih barijera osobama s invaliditetom, poručio je da će to raditi i ubuduće, ali je najvažnije ukloniti psihičku barijeru u glavama i osobe s invaliditetom prihvatiti i pružiti im najveću potporu.

Okupljene je u ime ministrice socijalne politike i mladih pozdravio njezin zamjenik Ante Babić, koji je podsjetio da ministarstvo radi na mnogim programa potpore osobama s invaliditetom. Pohvalivši organizatore festivala, istaknuo je kako je želja ministarstva da ih bude što više u svim mjestima diljem Hrvatske, čime bi se širila pozitivna svijest da su osobe s invaliditetom jednake drugima, da žive skupa s drugim građanima i da trebaju uživati ista prava. Posebno je pozdravio 160 volontera, uglavnom studenata zagrebačkih fakulteta koji pomažu u organizaciji festivala.

U ime pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, njezina zamjenica Mira Pekeč-Knežević istaknula je da je festival prilika da se osobe s invaliditetom prepoznaju po tome što sve mogu i da se njihove mogućnosti pozitivno gledaju i kod školovanja i zapošljavanja. "Zadaća sviju nas je da ih podržimo u svim njihovim nastojanjima, poručila je Pekeč-Knežević.

Tijekom trodnevne manifestacije bit će izvedene mnoge glazbeno-scenske priredbe, a kroz igru mobilnosti pod sloganom "Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja" građani i javne osobe će na improviziranom poligonu svladavati zapreke u invalidskim kolicima i orijentirati se u prostoru pomoću bijelog štapa.

Na okolnim štandovima izloženi su likovni radovi 60 umjetnika s invaliditetom iz zemlje i inozemstva. Bit će organizirani i turniri osoba s invaliditetom iz Hrvatske i Slovenije u odbojci, floorballu, uličnoj košarci i boćanju u invalidskim kolicima.