Otvoren 25. Animafest

Otvoren 25. Animafest

Anto Magzan/Pixsell

Pozdravnim govorima, dodjelom nagrade za životno djelo slavnom francuskom animatoru Michelu Ocelotu i prvim programom filmova iz kratkometražne konkurenicije u zagrebačkom kinu Europi otvoren je 25. Animafest.

Na svjetskom festivalu animiranog filma koji je od ove godine objedinio konkurenciju dugog i kratkog metra do nedjelje će se prikazati više od 300 filmova.

"Velikan animiranog filma, pjesnik animacije i istraživač medija, podjednako vješt u najrazličitijim tehnikama animacije, a vrlo često inovativan u onim tradicionalnim...." tim riječima obrazložena je odluka organizatora festivala da Nagrada za životno djelo pripadne Michelu Ocelotu. Svojim filmovima, poput "Kirikou i čarobnice", "Noćnih pripovjesti" ili "Azur i Asmar", Ocelot je sebe upisao i u povijest zagrebačkog festivala čije su generacije uz njega odrasle.

Nakon svečanog otvorenja prikazan je i prvi program filmova iz kratkometražne konkurencije, među njima i jedan od dva hrvatska predstavnika - "Wiener Blut" Zlatka Boureka kojemu je Animafest ove godine priredio i retrospektivu. Još prijepodne festival je otvorio svoja vrata najmlađim posjetiteljima, prikazana su tri bloka naslova iz dječjeg natjecanja. Dugometražna konkurencija počinje sutra, u njoj se prikazuje osam filmova. Sutra počinju i brojni Animafestovi popratni programi, primjerice, u Galerije ULUPUH otvorit će se izložba prošlogodišnje dobitnice Grand Prixa, a ovogodišnje članice žirija Jumi Jong.