Otvoren 28. Zagrebački sajam nautike

Otvoren 28. Zagrebački sajam nautike

HRT Radio Sljeme

Na Zagrebačkom velesajmu koji obilježava jubilarnih 110 godina postojanja otvoren je dvadeset i osmi Međunarodni sajam nautike, a uz njega i jedanaesti Međunarodni sajam gastronomije, hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa te Dani lova i ribolova.

Posebni oblici turizma poput lova, ribolov te nautike predstavljeni su na danas otvorenom sajmu. Posjetitelji mogu vidjeti razna plovila, brodice, jahte, nautičku opremu, ali i onu za lov i ribolov. 

Na Hrvatsku otpada oko 40 posto charter nautike, a prošle je godine ostvareno oko 3 milijuna noćenja upravo u nautičkom turizmu. Direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić istaknula je kako nautika raste već šestu godinu, a ove je godine na sajmu predstavlja čak 340 izlagača iz 30 zemalja s 280 izloženih plovila.

- Kada raste izložbena površina po izlagaču, što je u ovom slučaju slučaj na nautici, znači da se unatoč problematici u cijelom resoru brodogradnje mala brodogradnja opire i da hrvatska izvrsnost, koja se prepoznala i globalno, nosi našu malu brodogradnju naprijed tako da sektor koji nudi izgradnju malih plovila, ali i koji pruža usluge je najdinamičniji u tom resoru - rekla je Dina Tomšić.

Ministar turizma Gari Cappelli naglasio je važnost kontinentalnog turizma te pohvalio Zagreb koji postaje centar tog turizma. Sajam Nautiku otvorio je zajedno s gradonačelnikom Milanom Bandićem.

- vesele me ove brojke o kojima ministar govori na državnoj razini, one su i u Zagrebu tu negdje ili nešto malo veće, koji punat gore dole, ali bilježimo pozitivan pomak u odnosu na prošlu godinu - rekao je gradonačelnik Bandić.

Sajmovi se mogu posjetiti do nedjelje, a tijekom vikenda će se u Kongresnom centru održati i Festival maslina koji će okupiti brojne maslinare iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.