Otvoren novi dio zgrade u bolnici Sveti Duh

Otvoren novi dio zgrade u bolnici Sveti Duh

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh otvoren je novoizgrađeni aneks zgrade Klinike za očne bolesti, a u novom prostoru u prizemlju i na prvom katu smještene su ambulante za djecu i za odrasle s dvije čekaonice te je izgrađeno dizalo kako bi se olakšao pristup osobama s invaliditetom.

Ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh Mladen Bušić rekao je da su djelatnici Klinike za očne bolesti u 60 gradskih i 11 privatnih vrtića tijekom protekle tri godine pregledali 15.000 djece i u njih 300 otkrili slabovidnost te ih uputili u svoju ambulantu. Dr. Bušić je rekao kako se na Klinici za očne bolesti provodi screening slabovidnosti djece do četiri godine i izlječenje do sedme godine, a od nove školske godine primjenjivat će mjere zdravstvene zaštite koje priprema Ministarstvo zdravlja. "Klinika za očne bolesti želi postati Referentni centar za dječju oftamologiju", rekao je ravnatelj Bušić dodajući da će to lakše postići sad kad imaju novi aneks zgarde, novo dizalo i novu opremu.

Uređenja ambulante i dizala finacirao je Grad Zagreb, a dva uređaja za operaciju i elektrofiziologiju oka donirale su zagrebačke i hrvatske tvrtke.

Gradonačelnik Milan Bandić podsjetio je da je bolnica Sveti Duh nedavno proslavila 210 godina, što je čini najstarijom u Hrvatskoj, i da je najprije 127 godina bila na Jelačić placu, a da se na Svetom Duhu ukorijenila u protekle 83 godine. "U zadnjih 13-14 godina Grad Zagreb je u tu bolnicu uložio preko 700 milijuna kuna i uložit ćemo koliko bude potrebno da to bude najmodernije opremljena bolnica u Hrvatskoj. Time ćemo pomoći i novom ministru zdravlja i hrvatskom zdravstvu da bude sanirano. Jer ako saniramo zdravstvo Grada Zagreba, što i hoćemo u naredne tri godine, imat ćemo standard zdravstva Muenchena, Zuericha, Beča, Berlina i drugih gradova", rekao je Bandić.

Ustvrdio je da je dolazak novog ministra zdravlja Siniše Varge donio novi, partnerski odnos prema zagrebačkom zdravstvu, a da je i Grad Zagreb spreman pružiti ruku i igrati kao istinski partner. "Otvaranjem nove ambulante za liječenje slabovidne djece od četvrte do sedme godine svrstali smo se među 10-ak europskih zemalja koje imaju odgovor na pitanje slabovidnosti djece i rješavaju slabovidnost do sedme godine", istaknuo je gardonačelnik.

Zahvalio je ravnatelju Bušiću što prepoznaje i rješava probleme KB Sveti Duh, svim liječnicima te donatorima što su novac uložili u medicinsku opremu što je, kaže, dokaz da Grad Zagreb živi u partnerskom odnosu i sa svojim gospodarskim subjektima.

Bandić je obećao da će Grad Zagreb uložiti novca koliko je potrebno kako bi se do kraja sanirale sve zdravstvene institucije Grada Zagreba, a prema jučerašnjoj odluci Gradske skupštine izdvojeno je 110 milijuna kuna za prvu fazu sanacije.