Otvoren prvi Sajam zimnice i izložba autohtonih proizvoda

Otvoren prvi Sajam zimnice i izložba autohtonih proizvoda

Marko Lukunic/PIXSELL

Na Trgu bana Josipa Jelačića otvoren je prvi Sajam zimnice i izložba autohtonih proizvoda na kojem će se predstaviti 77 izlagača i mladih poljoprivrednika iz svih hrvatskih županija. Sajam se održava u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba, i traje do nedjelje.

Cilj Sajma je okupljanje proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se povezuju s pojmom "zimnica" te omogućavanje prodaje i izravnog povezivanja s potrošačima.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako su sajam i izložba prilika da poljoprivredni proizvođači izlože svoje proizvode i trže ih na, kako je rekao, "ovom velikom placu". S druge strane, mogućnost je to da Zagrepčani ali i turisti kušaju i kupe vrhunske hrvatske proizvode", kazao je Jakovina koji vjeruje da će sajam zimnice postati tradicionalan.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je rekao kako je cilj bio pokazati "sve ono najbolje što imamo u Hrvatskoj i dovesti to na glavni gradski trg". Sugrađane je pozvao da dio novaca koji misle potrošiti u prosincu, potroše tijekom trajanja sajma na Jelačić placu. U sklopu sajma održava se i konferencija o zaštiti autohtonih proizvoda. Jakovina je naglasio važnost zaštite autohtonih proizvoda, navodeći kako ih je 20-tak zaštićeno na nacionalnoj, sedam na europskoj razini, a još 12 u raznim je fazama registracije. "Siguran sam da ćemo ovu godinu završiti sa dvadesetak  zaštićenih proizvoda", rekao je.