Otvoren prvi Zagreb Craft Shop

Otvoren prvi Zagreb Craft Shop

HRT Radio Sljeme

Jučer je otvoren prvi i jedini u Hrvatskoj Zagreb Craft Shop. Mjesto je to na kojem se mogu kupiti unikatne rukotvorine obrtnika iz Zagreba i Zagrebačke županije, a smješteno je u prolazu Obrtničke komore u Ilici. Prilika je to obrtnicima koji nemaju poslovni prostor da proizvode izlože u gradu.

U protekle dvije godine u gradu je otvoreno više od dvije tisuće novih obrta, pa bi do kraja godine broj obrtnika trebao biti oko 22 tisuće. Mnogi od njih još nisu u mogućnosti imati svoj prostor u gradu pa je upravo iz te potrebe nastao projekt zagrebačke obrtničke komore koji je obrtnicima omogućio da na prodajnom prostoru od 34 četvornih metara u samom centru grada izlože svoje unikatne proizvode i tako lakše dođu do kupaca.

- Ovo je prvo mjesto u Gradu Zagrebu gdje obrtnici izravno prodaju svoje proizvode bez posrednika - rekao je predsjednik udruženja obrtnika Grada Zagreba Antun Trojnar.

U ovaj projekt uloženo je sto tisuća kuna, a cilj mu je promocija tradicijskih umjetničkih obrta. Sama ideja nastala je prije otprilike dvije godine kada je pokrenuta digitalna platforma Zagreb Crafts, koja je obrtnicima nudila mogućnost online trgovine. Nakon njega logičan slijed bio je i otvaranje dućana u kojem posjetitelji mogu razgledati i kupiti proizvode čak 30 obrtnika.

Iz Komore vjeruju kako će ovakav dućan obogatiti i turističku ponudu grada jer na jednom mjestu nudi unikatne hrvatske proizvode.