Otvoren Ured za studente s invaliditetom

Otvoren Ured za studente s invaliditetom

Danas se otvorio prostor Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu u Studentskom naselju „Stjepan Radić" da bi postali još pristupačniji i otvoreniji svojim korisnicima. Točna lokacija je prizemlje 12. paviljona.

Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu djeluje od 2007. s ciljem izjednačavanja mogućnosti i osiguravanja uvjeta za kvalitetno studiranje svih studenata. 

Otvaranju novoga prostora Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu nazočio je rektor prof. dr. sc. Damir Boras, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić i sanacijski upravitelj Studentskoga centra Zagreb Mirko Bošnjak.

U uređenju su sudjelovali studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Na temelju natječaja koji je proveo Studentski zbor Akademije likovnih umjetnosti, izabrana je skica *Nikoline Žabčić*, studentice treće godine preddiplomskoga sveučilišnoga studija /Animirani film i novi mediji/, koja je oslikala dio prostora Ureda.

Postoji kolegij koji nosi 5 ECTS bodova koji svi studenti Sveučilišta u Zagrebu mogu upisati ako na njihovoj godini studira student s invaliditetom. U sklopu tog kolegija mogu naučiti o asistenciji osobama s invaliditetom i poslije pomoći tom kolegi koji je na njihovoj godini. Na taj način potičemo vršnjačku potrebu koja je svima iznimno važna - objasnila je voditeljica ureda Valentina Novak Žižić.

Sveučilište u Zagrebu je najstarije i najveće u Hrvatskoj sa 70 tisuća studenata, od kojih 400 koristi neki oblik akademske prilagodbe. Među njima je i Mirna Borđanac, studentica bibliotekarstva - važna mi je 24-satna asistencija koju dobivam. Pomoć oko učenja mi ne treba, jer studenstke obaveze dobro savladavam. Oko prijevoza mi treba pomoć, između ostalog.

Sveučilište u Zagrebu je jedino u Hrvatskoj koje je na kampusu omogućilo ovakav prostor i uslugu studentima s invaliditetom, na što je posebno ponosan rektor Damir Boras, koji je apelirao na bolju zajedničku suradnju nadležnog ministarstva i podsjetio da bi upravo ministarstvo trebalo uložiti više novca.

Ozarena lica studenata s invaliditetom su se mogla vidjeti danas kod Ureda, a možemo se istima nadati i na promocijama njihovih diploma.