Otvorena izložba rukopisa Vatroslava Lisinskog

Otvorena izložba rukopisa Vatroslava Lisinskog

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

"Vatroslav Lisinski (1819. - 1854.): 200. obljetnica rođenja", izložba je otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Kroz pregled građe čuvane u fundusu knjižnice, naglašava se važnost autorova opusa za hrvatsku glazbu, ali i sveukupnu hrvatsku baštinu.

- NSK-a je je jedna od najvećih baštinskih ustanova u Hrvatskoji posjeduje veliko bogatstvo svojih građa, fondova i zbirki tako da smo danas odlučili izložiti sve ono što smo smatrali za opus Vatroslava Lisinskog. To uključuje notnu građu, autografe prve hrvatske nacionalne opere "Ljubav i zloba", operu "Porin", zatim prijepise muzikologa Franje Kuhača iz ostavštine "Lisinski", brojnu tiskanu tiskanu građu i periodiku te ostalo bogatstvo iz naših fondova - najavila je suautorica izložbe, Tatjana Mihallić.

Poseban eksponat je originalna gramofonska ploča iz 1909. s ljubavnom romansom "Zorko moja" iz opere "Porin", prva takva koja nosi djelo Vatroslava Lisinskog.

Zbog prostornih uvjeta, rukopisna građa izložena je samo na dan otvaranja izložbe, dok su digitalne reprodukcije dostupne za pregled na portalu Digitalne zbirke NSK. 

Izložba je otvorena do 13-og ovog mjeseca.