Otvorena vrata Klinike za psihijatriju Vrapče

Otvorena vrata Klinike za psihijatriju Vrapče

Goran Stanzl/PIXSELL

U povodu Dana prava osoba s duševnim smetnjama, Klinika za psihijatrijske bolesti Vrapče organizirala je Dan otvorenih vrata, kako bi svi građani koje to zanima, mogli obići bolnicu, porazgovarati s medicinskih osobljem i pacijentima te se uvjeriti u uvjete liječenja u toj ustanovi.

Na raspolaganju je posjetiteljima bilo 10 liječnika, a mogli su posjetiti i Muzej bolnice koji se nalazi u krugu bolnice.

"Sve ono što će naši gosti vidjeti na Danu otvorenih vrata može se zapravo vidjeti svaki dan. Mi smo otvorena ustanova koja liječi bolesnike i u interesu nam je da oni imaju maksimalnu slobodu i da se poštuju njihova ljudska prava", rekao je prijepodne ravnatelj Klinike za psihijatrijske bolesti Vrapče prof. Vlado Jukić.

Dan prava osoba s duševnim smetnjama ustanovio je Hrvatski sabor 2012. godine, a poticaj za to bilo je činjenica da su osobe s duševnim smetnjama najobespravljenija kategorija bolesnika, zbog relativno česte nemogućnosti tih osoba da se same izbore za svoja prava. Ravnatelj Jukić navodi kako je u toj ustanovi svega oko 2 do 3 posto prisilno hospitaliziranih bolesnike dok je 90 posto na liječenje došlo svojom voljom i bez prisile.

Trenutačno je u bolnici hospitalizirano 740 bolesnika, no budući da se pacijenti također zbrinjavaju kroz dnevnu bolnicu i ambulatno liječenje, tijekom dana u ustanovi boravi oko tisuću pacijenata.

U prilogu izjava ravnatelja Jukića.