Otvorili Sljemensku cestu unatoč upitnoj sigurnosti

Otvorili Sljemensku cestu unatoč upitnoj sigurnosti

Boris Scitar/Večernji list

Hrvatske šume uklonile su srušena stabla s ceste, no za potpunu sigurnost trebalo bi ukloniti i stabla koja su u nedavnoj oluji oštećena ali se nisu izvalila.

Sljemenska cesta otvorena je u ponedjeljak ujutro, no prema informacijama iz Zagrebačkih cesta na Bliznecu još uvijek stoji znak zabrane prometovanja. Krenula je i redovita autobusna linija s Mihaljevca za Sljeme, a baš je u nedjelju pred ZET-ov minibus koji je unatoč zabrani prometa prevozio radnike hotela i planinarskih domova pala bukva, otkrio nam je direktor sljemenskog skijališta Drago Žiljak. Dodao je i kako ne bi volio biti u koži onoga tko je odgovoran za odluku treba li cesta biti otvorena za promet ili ne.

Za dozvolu prometovanja odgovorni su u gradskom Uredu za promet i policiji.

Upravitelj Šumarije Zagreb Ivica Dugački za Radio Sljeme rekao je kako su šumari očistili cestu od izvaljenih stabala i polomljenog granja. No, opasnost prijeti od mnogih stabala u blizini ceste koja su djelomično oštećena ili nagnuta a vremenske prilike bi tijekom zime mogle pogodovati tome da se i ona sruše na Sljemensku cestu. Posebno zabrinjavajuće je to zbog prijevoza gledatelja na utrke Snježne kraljice u siječnju zbog kojih Sljemenskom cestom u dva dana prođu stotine autobusa punih putnika. Šumarija ne može u kratkom roku u potpunosti sanirati štetu i otkloniti svaku opasnost za vozače ili planinare-pješake na sljemenskim planinarskim stazama. Njihov će posao na Medvednici potrajati do idućeg ljeta, a nakon toga slijedi i pošumljavanje područja najviše stradalih u olujnom nevremenu. A razmjeri štete za sada se procjenjuju na oko 5,000 stabala, odnosno oko 10,000 kubičnih metara drvne mase i šumari se slažu da se radi o prirodnoj katastrofi za Medvednicu.