Pad broja osoba oboljelih od HIV-a

Pad broja osoba oboljelih od HIV-a

Sandra Simunovic/PIXSELL

Uoči Svjetskog dana AIDS-a, na Cvjetnom je trgu održana javnozdravstvena akcija o liječenju i nezaraznosti osoba koje žive s HIV-om. Naglašena je važnost prevencije i očuvanja spolnog zdravlja mladih.

Od 1985. do danas u našoj su zemlji dijagnosticirane 1 723 osobe s HIV-om. Od njega prosječno godišnje obole 104 osobe, čime pripadamo zemljama Europske unije s niskom razinom pojave HIV infekcije, objasnila je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Tatjana Nemeth Blažić - Od 2015. uočavamo pad novootkrivenih HIV infekcija što je dobar znak da su preventivne mjere i svi napori koji se ulažu spječavanju HIV infekcije pokazali svoj učinak.

U svrhu suzbijanja i prevencije HIV-a nastala je kampanja "Moja stvar", objasnila je glasnogovornica Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a, Maja Erceg Tušek - Pokušavamo osvjestiti građane o važnosti očuvanja spolnog zdravlja. To je odgovornost svakoga od nas.

Kako bi se informirali o ovoj bolesti i prevenciji zaraze, građani mogu preuzeti besplatnu aplikaciju "Spolno zdravlje" - U samoj aplikaciji ljudi mogu pretražiti gdje se sve mogu testirati, gdje se sve mogu obratiti za pomoć i podršku. Svatko može preuzeti aplikaciju i provjeriti je li uopće bio u riziku te na što bi se trebao testirati - rekla je Erceg Tušek. 

A besplatno se možete testirati u CheckPoint-u u Domagojevoj ulici. Od 2013. to je napravilo više od 7 tisuća ljudi.