Pametni gradovi za bolju budućnost

Pametni gradovi za bolju budućnost

Pametne tehnologije, pametni sport, pametni promet i infrastruktura, sve su to teme o kojima se govorilo na jučerašnjoj 3. konferenciji "Pametni gradovi - gradovi budućnosti." Konferencija je namijenjenoj poticanju i promociji izvrsnosti i inovativnosti u hrvatskim gradovima.

Zapanjujuć je podatak da se do 2020. godine može očekivati 7 milijardi umreženih ljudi i 20 milijardi umreženih uređaja. Razlog je to zbog kojeg je potrebno pronaći kvalitetna rješenja koja bi olakšala život u gradovima, u kojima će do 2050. godine, prema predviđanjima stručnjaka, živjeti čak 70 posto svjetske populacije. Zbog toga su se učinkovite tehnologije u područjima energije, prometa i komunikacije pokazale kao pravi put. Na sajmu pametnih tehnologija u sklopu konferencije stručnjaci su predstavili inovativna rješenja za grad budućnosti. U gradu budućnosti tako su se našle pametne kuće, pametni sustavi parkiranja i bicikliranja, pametna rasvjeta te korištenje obnovljivih izvora energije.

Prema mišljenjima stručnjaka, pametni se gradovi odlikuju samoodrživim razvojem i smanjuju troškove do 70 posto. Više od 40 hrvatskih gradova razvija i primjenjuje neka od smart-city rješenja, a plan za pametni razvoj ima i Zagreb. Na razini grada Zagreba, u prvoj polovici 2018. godine očekujemo strategiju koju smo nazvali "Zagreb smart city" i ona će nam omogućiti integraciju svih važnih rješenja tako da imamo razvijen cjeloviti koncept, te se nadam da će pomoći i drugim gradovima u strateškom promišljanju, istaknula je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

Na kraju vrijedi istaknuti i laureate koji su dobili nagrade u šest kategorija. Nagrada za pametne tehnologije otišla je u MakarskuDražen Nemčić, zamjenik gradonačelnika, istaknuo je tom prigodom da će im nagrada biti daljnji poticaj za implementaciju novih tehnologija na korist svih građana Makarske. Nagrada za  Pametni sport  je otišla u Koprivnicu čiji je gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo važnost ovakvih projekata koji potiču izvornost. Grad je u vrlo kratkom roku uspio u samom centru grada napraviti jedno funkcionalno i tehnološki opremljeno igralište, kazao je Jakšić. Nagrada za Pametnu mobilnost je otišla u Split dok je za Pametnu energetiku nagrađen Grad Poreč. Priznanje za Pametnu upravu je otišlo u Grad Karlovac, a za Inovativnost i modernizaciju je nagrađena i jedna tvrtka i to zagrebački Dalekovod za svoje projekte na sjeveru Europe.

Osiguravanjem inovativnog tržišta i samoodrživog razvoja gradovi pokazuju odgovornost prema budućim generacijama.