Parku prirode Medvednica prestižni certifikat za održivi turizam?

Parku prirode Medvednica prestižni certifikat za održivi turizam?

Procjenitelj Europarc federacije u dvodnevnom je posjetu PP Medvednica, nakon čega će se uputiti u PP Lonjsko polje te naknadno svojim zapažanjima pomoći Europarcovom odboru u odluci mogu li dva hrvatska parka ući u društvo najboljih europskih parkova.

Parkove prirode Medvednica i Lonjsko polje ovih dana posjećuje nezavisni verifikator koji će svojim zapažanjima pomoći odboru Europarc Federacije u odluci hoće li ovi parkovi biti prvi parkovi u Hrvatskoj s prestižnim Europskim certifikatom za održivi turizam. Priopćeno je to danas u PP Medvednica, prilikom verifikatorovog obilaska parka i „dekodiranja Medvednice" prema istoimenom vodiču. Verifikator Richard Partington će poslije dva dana upoznavanja s ljepotama ovog gradskog parka te razgovorima s članovim Foruma parka otputovati s istim razlogom u PP Lonjsko polje.

„Sretan sam što sam došao na Medvednicu! Dobivam opsežne informacije i radujem se razgovorima s predstavnicima parkova. Ovdje sam zbog provjere njihovog rada i izrade izvješća koje ću podijeliti sa svojim kolegama koji će odlučiti hoće li park dobiti certifikat", kazao je Richard Partington obilazeći park.

Parkovi su u proces nominacije za ovaj certifikat ušli kao dio WWF-ovog projekta „Parkovi Dinarskog luka", nakon što su osnovali Forum za turizam svih dionika te napravili akcijski plan i strategiju turizma za razdoblje od narednih pet godina. Svoje nominacije predali su prije četiri mjeseca, zajedno s NP Una iz BiH te SRP Gornje Podunavlje i NP Fruška Gora iz Srbije. Rezultat posjeta verifikatora bit će znan u listopadu ove godine.

„Naša zaštićena područja su neopisiva mjesta s fenomenalnom biološkom raznolikosti. To je i prilika za kvalitetan i održiv razvoj turizma. Drago mi je što su to prepoznali i članovi Foruma za turizam u svakom parku, među kojima su se posebno istaknuli Grad Zagreb i Grad Kutina te nezaobilazna Turistička zajednica Grada Zagreba. Dobivanje certifikata odlična je promocija: parkovi se povezuju, poslovni partneri se povezuju, a naši parkovi se pridružuju najvećoj mreži od 119 europskih parkova koji rade na održivom turizmu i tako čine jedinstveno tržište koje nam se na ovaj način otvara", istaknula je Andrea Štefan iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

Naši će se parkovi dobivanjem ovog certifikata upisati na mapu svjetski poznatih parkova kao što su parkovi Provanse ili Velike Britanije. „Turizam na Medvednici ima veće šanse ako svi zajedno uložimo napore u različite aktivnosti koje su zacrtane u Strategiji razvoja održivog turizma parka, od, primjerice, otvaranja modernog Centra za posjetitelje Medvedgrad, obnove ZET-ove žičare, kreiranja cijelog niza manifestacija, zajedničke i koordinirane promocije parka kao jedne turističke atrakcije i brojnih drugih. Ako svatko od dionika Foruma ostvari barem neke od predviđenih zadataka kojih je nositelj ili partner u provedbi, situacija u parku će se kroz nekoliko godina vidljivo popraviti po pitanju sadržaja, infrastrukture za posjetitelje, kvalitete usluga, zaštite okoliša, a isto tako i na prihodovnoj strani", ističe ravnateljica PP Medvednica Snježana Malić-Limari.

Glavni cilj certifikata za održivi turizam je povećati kvalitetu usluga u turizmu s ciljem zaštite prirode u parku. Održivi turizam zadovoljava potrebe sadašnjih turista i domaćina a štiti i poboljšava prilike za budućnost. To je način upravljanja svim resursima tako da su ekonomske, socijalne i estetske potrebe turista zadovoljene, a istovremeno zadržan kulturni identitet, bitni ekološki procesi i biološka raznolikost. Turizam je jedan od glavnih ekonomskih pokretača, a dobivanje certifikata za održivi turizam nezamislivo je bez partnerstva i dobre suradnje sa svim korisnicima parka, što se upravo ovih dana provjerava.