Petek: "Nadležni ZET-a nekvalitetno upravljaju Uspinjačom!"

Petek: "Nadležni ZET-a nekvalitetno upravljaju Uspinjačom!"

HRT Radio Sljeme

Gradski Zastupnik stranke Naprijed Hrvatska-progresivni savez Renato Petek smatra za nadležni ZET-a loše upravljaju gradskom Uspinjačom. Pozvao se na nalaze inspekcije Ministarstva prometa od prije tri godine.

Zbog nedostatka nadzora uspinjače i strojarnice, tvrdi gradski zastupnik Renato Petek, putnici za vrijeme vožnje nisu potpuno sigurni. Proučavajući inspekcijske nalaze Ministarstva prometa unatrag tri godine uvidio je kako ZET sustavno ignorira preporuke resornog ministarstva. Među preporukama nalazilo se i osnivanje stručnog tima koji bi bio zadužen za adaptaciju, rekontrukciju i modernizaciju uspinjače - na što se, tvrdi Petek, ZET oglušio. Dodao je kako je veliki problem i nadzor objekta i strojarnice za koje, u nalazima stoji, nisu potpuno sigurni. Tvrtka Sokol Marić radila je nadzor i osiguravala strojarnicu i sve objekte. Kroz sve ove nalaze Ministarstvo spominje kako je potrebno postaviti novu sigurnost i kamere kako bi se osigurala sigurnost. Utvrđeno je u kolovozu ove godine da je došlo do ugroze sigurnosti jer je netko neovlašteno dirao u opremu i ušao u strojarnicu uspinjače.

Istaknuo je i da su predstavnici ZET-a zbog neplaćanja simbolične članarine bili isključeni iz Odbora za žičaru, upravljanje i vučnice Hrvatskog Zavoda za norme gdje je prestavnik ZET-a bio i predsjednik tog tijela. Naime, to je tijelo važno u koordinaciji rada s institucijama Europske unije zbog čega je u pitanje dovedena i realizacija sljemenske žičare. Želi li onda istinski Grad žičaru za Sljeme ukoliko se izuzeo da njegovi predstavnici budu u ovako važnome Odboru upravo za realizaciju tog projekta?

Pisao je ZET-u koji mu je odgovorio da redovne preglede obavljaju njihovi djelatnici, dok one specijalističke obavljaju vanjske tvrtke, čiji je prosječni godišnji trošak 100 tisuća kuna. Bliži se vrijeme Adventa kada je prosječna potražnja vožnje gradskom uspinjačom veća zbog čega Petek apelira da se ispoštuju sve zakonske odredbe kako ne bi došlo do sigurnosnih propusta.