Petek o požaru u C.I.O.S-u, gospodarenju otpadom i Čistoći

Petek o požaru u C.I.O.S-u, gospodarenju otpadom i Čistoći

Patrik Macek/PIXSELL

O gospodarenju otpadom u gradu, ugovorima s Centrom za reciklažu CE-ZA-R, indicijama o uništavanju i privatizaciji Čistoće te o subotnjem požaru u CIOS-u govorio je i gradski zastupnik Progresivnog saveza - Naprijed Hrvatska!, Renato Petek.

Što sadrže i zašto su javnosti nedostupni ugovori Čistoće s tvrtkom CE-ZA-R, članicom grupe C.I.O.S? - zapitao se Petek. Srž problema vidi u tome što se na razini grada u nekom trenutku odlučilo kako će reciklabilni otpad davati oporabiteljima. Cijene za oporabitelje, u odnosu na prošlu godinu, dakle iste tvrtke su imale te ugovore, sada su povoljnije za 85-95 %. Stoga će rapidno pasti prihodi Čistoće vezani za zbrinjavanje te vrste otpada. 

Zbog toga se i zapitao uništava li se Čistoća izravno dok privatnicima rastu prihodi. Konkretno Čistoća za prikupljanje plastike i metala troši na razini godine za 7 vozila i 12 radnika 5.25 milijuna kuna. Istovremeno jedan kamion u jednome danu uspije skupiti 3 tone otpada. Prema cijenama ugovora iz prošle godine Čistoća je imala prihod 750 kuna, a prema novim ugovorima 30 kuna. Što bi značilo da je dnevni gubitak preko 14 tisuća kuna.

Osvrnuo se i na subotnji požar u C.I.O.S-u. Smatra kako spomenuta tvrtka nije u stanju osigurati prostor za adekvatno obavljanje poslova zbog čega bi ZG Holding trebao preispitati ugovore koje ima s tom tvrtkom. Sada je već dokazano da njihovi niski standardi više puta su ugrozili građane Zagreba. Očekivao bih i da inspekcija Ministarstva zaštite okoliša izaći na teren i provesti detaljnu istragu svih mjera. Također je zakazao i sustav uzbunjivanja jer nitko nije obavijestio građane zapadnog dijela grada.

Komentirao je i izjavu vlasnika, Petra Pripuza, u kojoj je Pripuz indirektno krivnju pripsiao oporbenim zastupnicima. Zaključio je da istragu trebaju voditi nadležne institucije, a Pripuzu poručio da ne bi trebao optuživati sve one koji ne djeluju s njim i njegovim pokroviteljem - gradonačelnikom Milanom Bandićem.