"Pinokio" prva ovosezonska premijera kazališta Žar ptica

"Pinokio" prva ovosezonska premijera kazališta Žar ptica

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Predstava "Pinokio", nastala prema slavnom romanu Carla Collodija te u adaptaciji i režiji Želimira Mesarića, premijerno će se izvesti 1. listopada u Gradskom kazalištu Žar ptica, kao prva ovosezonska premijera.

Priča o nestašnom drvenom lutku kojemu naraste nos svaki put kada nešto slaže, dovoljno plemenitom da spozna bezuvjetnu ljubav i za nagradu postane pravi dječak, dosad je imala brojna filmska i kazališna uprizorenja, no na sceni Žar ptice sada se igra prvi put i namijenjena je djeci starijoj od pet godina.

Po riječima Želimira Mesarića, neizreciva, ponekad naivna, dobronamjernost koja proizlazi iz ljubavi, a čega Pinokio ponekad nije svjestan, umanjuje i iskupljuje njegove grijehe i dovodi ga do željenog cilja. "Collodi nam poručuje da ljubav pokreće svijet i čini ga boljim. On kaže 'Budite razboriti i bit ćete sretni!'", ustvrdio je u najavi predstave. Glume Amanda Prenkaj, Hrvoje Zalar, Gorana Marin, Ana Marija Vrdoljak, Berislav Tomičić, Zoran Pribičević, Matija Šakoronja, Nataša Kopeč, Vesna Ravenšćak i Domagoj Janković. Scenograf je Davor Antolić, kostimograf Neven Mihić, za scenski pokret bio je zadužen Pravdan Devlahović, za maske i lutke Patricio Alejandro Aguero Marino, a glazbu je skladao Damir Šimunović.

Uz 19 repriznih naslova, Žar ptica će u novoj sezoni izvesti još tri premijere, od kojih će se prva izvesti u veljači iduće godine - predstava "Bajka o Žar ptici", utemeljena na legendi o Žar ptici ili Ptici Feniksu koja se vječno rađa. Riječ je o autorskom projektu Ivice Boban, čija dramaturška okosnica slijedi priču o najmlađem i nesretnom kraljevom sinu, kojega svi, osobito dva starija brata, smatraju glupim. Snagom dobrote, blagosti i intuicije on jedne noći ugleda Žar pticu i ona mu pokloni tri zlatna pera te povede ga na čudesno putovanje spoznaje i sazrijevanja, napominje se u najavi sezone.

Za rujan iduće godine planira se uprizorenje klasičnog romana za djecu "Zvižduk s Bukovca" Zvonimira Milčeca, u režiji Marija Kovača i dramaturškoj obradi Ane Prolić. Mnogim generacijama poznata priča o avanturama skupine dječaka na legendarnom zagrebačkom brijegu, prikazuje atmosferu nekog davno prohujalog vremena. Tom se predstavom Žar ptica prisjeća djela Zvonimira Milčeca i odaje počast književniku čiji će likovi po prvi put zaživjeti na sceni kazališta u gradu koji je toliko volio.

Kao treći premijerni naslov najavljena je predstava "Durica" Ivice Bednjanca, u režiji Renate Carola Gatica i prema dramaturškom predlošku Dunje Fajdić. Durica je najmlađi lik Ivice Bednjanca, jednog je od najproduktivnijih hrvatskih autora stripa, namijenjen najmlađoj publici koju će svojim nepodopštinama zabavljati, ali i podučiti bon-tonu, simpatična sedmogodišnja djevojčica Durica.