Pirotehničari i poslodavci potpisali kolektivni ugovor

Pirotehničari i poslodavci potpisali kolektivni ugovor

Pirotehničari i HUP-ova Udruga humanitarnog razminiranja potpisali su kolektivni ugovor uz posredovanje ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića. Pirotehničari prekidaju štrajk!

Dogovoren je prijelazni kolektivni ugovor do kraja godine prema kojemu bi pirotehničari bili plaćeni 13 tisuća kuna bruto za puni radni mjesec te četiri tisuće kuna bruto minimalne plaće za one mjesece kada ne rade.

Iduće godine, ako proračun bude veći za 20 posto, potpisuje se novi Kolektivni ugovor u kojem radni bruto raste na 13 tisuća 300 kuna uz dodatak od 0,5 posto po godini radnog staža, a "neradni" bruto ostao bi četiri tisuće kuna.

Tristotinjak pirotehničara štrajka, podsjetimo, od 26. lipnja tražeći novi kolektivni ugovor kojim bi im se zajamčile veće plaće, no poslodavci su dosad odbijali njihove zahtjeve tvrdeći da bi povećanje plaća značilo gubitke i ključ u bravu za niz privatnih tvrtki koje se bave razminiravanjem.

"Tražimo samo minimalna prava!"

"...Za pirotehničare tražimo samo minimalna prava za rad na takvom poslu..." ustvrdio je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković prošloga tjedna - pozvavši Vladu da pomogne riješiti taj spor te osigura sredstva za razminiravanje.

Glavni povjerenik Novog sindikata za područje razminiranja Tomislav Ledić pozvao je inspekcijske službe da provedu nadzor u tvrtkama za razminiravanje jer nije istina da sve one redovito isplaćuju plaće, kao što tvrde poslodavci.

Prema Ledićevim riječima, pirotehničari traže da im se novim kolektivnim ugovorom plaće povećaju između 1000 i 1100 kuna, jer im se posljednjih godina plaće i materijalna prava neprestano smanjuju pa su došli u situaciju da za puni radni mjesec u minskom polju mogu zaraditi najviše 7.754 kune u neto iznosu.