"Plaćanje participacije školama je dugogodišnja praksa"

"Plaćanje participacije školama je dugogodišnja praksa"

Robert Anic/PIXSELL

I dok su se učenici pripremali za novu školsku godinu, neke škole su od njihovih roditelja tražile novac za participaciju. Iz Grada upiru prstom u Ministarstvo koje je, kažu, odobrilo participaciju roditelja, a ministrica poručuje da osnivač škola mora pronaći sredstva za provedbu nastave.

Osim kurikularne reforme, u središtu pažnje nove školske godine bila je vijest da Druga ekonomska škola našeg grada od roditelja svojih učenika traži da uplate novac kako bi mogli održavati odgovarajuću razinu obrazovanja.

Grad je osigurao dovoljno novaca za sve škole, ističe pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, i za sve "krivi" ministricu obrazovanja - Tu mogućnost je propisala gospođa Divjak odlukom o upisu za školsku godinu 2019./2020. Neobično je da je nakon toga rekla da ne zna ništa o tome.  

Ministrica Blaženka Divjak tvrdi sasvim drugačije - Nema nikakvoga razloga da se to radi. Ja bih stvarno apelirala na osnivače i na škole da još jedanput razmotre ovakve situacije. Mislim da je to nepotrebno.

Zanimljivo, Grad je dao zeleno svjetlo na odluku školskog odbora Druge ekonomske škole o ovakvoj participaciji - Mi samo dajemo suglasnost na odluke školskih odbora koji su samostalni, koji se biraju sukladno zakonu koji je donio Hrvatski sabor na prijedlog ministrice - rekao je Lovrić.

Gradski pročelnik ističe da je participacija i dugogodišnja praksa - A što se tiče sredstava koje ministrarstvo izdvaja za decentralizirane funkcije osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, mogu reći da one ove godine iznose milijardu i 450 milijuna kuna, dok su 2009. iznosili milijardu i 600 milijuna kuna. To su sredstva za plaćanje energenata, grijanja, struje itd. i pitajte ministricu zašto je to za 150 milijuna kuna manje u 2019. nego u 2010., a znamo koliko je sve poskupilo.   

Izgleda će i ove školske godine biti zaoštreno na relaciji Divjak - Grad Zagreb.