Plesni umjetnici počeli bojkot Zagrebačkog plesnog centra

Plesni umjetnici počeli bojkot Zagrebačkog plesnog centra

Tomislav Miletić/PIXSELL

Ne želeći pristati na "loše i neprofesionalne uvjete rada" plesni umjetnici okupljeni u Udrugu plesnih umjetnika Hrvatske počeli su 90-dnevni bojkot Zagrebačkog plesnog centra zbog njegova pripajanja Zagrebačkom kazalištu mladih.

Plesni umjetnici najavljuju kako će iduća tri mjeseca kolektivno bojkotirati poziv za prijavu repriznih izvedbi, kao i najavljeni poziv za rezidencijalne programe ZPC-a, te nastaviti sa zahtjevima za osnivanjem samostalne ustanove za ples u javno-civilnom partnerstvu, ravnopravnim uključivanjem svih zainteresiranih aktera i neovisnih stručnih tijela u odlučivanje o ZPC-u kao zajedničkom dobru i kapitalnom resursu za naš rad, te inzistirati na poboljšanju općih, individualnih i kolektivnih radnih uvjeta.

Članovi ne žele pristati na loše i neprofesionalne uvjete rada koji su, od strane Zagrebačkog plesnog centra, trenutno ponuđeni plesnim umjetnicima i suradnicima, a bojkot su pokrenuli i zbog "višestruko isticane netransparentnosti odluke kojom je trenutno uređeno upravljanje navedenim prostorom".

Kako ističu, ne žele pristati na ponuđene uvjete rada koji ukazuju na proceduralne nejasnoće i poteškoće u korištenju Zagrebačkog plesnog centra, primjerice, na nemogućnost potpisivanja autorskih ugovora sa samostalnim umjetnicima.

Neprihvatljivim smatraju i da sav posao oko oglašavanja vlastitih izvedbi u ZPC-u te prodaje ulaznica za iste obavljaju sami umjetnici, a hostese za prodaju karata, garderobu i praćenje publike pri ulazu na predstavu unajmljuju se od ZKM-a za 70 kuna po satu ili se pak organiziraju u vlastitom aranžmanu.