Plinara će podmiriti trošak puštanja plina!

Plinara će podmiriti trošak puštanja plina!

foto: Marin Tironi/PIXSELL

Uslijed nedjeljnog potresa mnogi su građani, instinktivno, zatvarali centralne ventile za plin. I dok je to bio relativno jednostavan zahvat, postupak ponovnog uključenja plina dugotrajan je, ali, nadasve, nužan. Ali, od četvrtka, ipak besplatan.

Iako je prva informacija bila da se plaćanje priključivanja samo odgađa, od danas se ipak ukida i građani, koji su plin zatvorili zbog opasnosti od eksplozije nakon potresa, neće morati platiti ništa. Slijedi priopćenje:

- Obavještavamo sve građane koji su zbog potresa preventivno zatvorili plin da Gradska plinara Zagreb neće izdavati račune i naplaćivati ispitivanje plinskih instalacija pri puštanju plina u objekte. Sukladno odluci gradonačelnika Milana Bandića, a uzimajući u obzir prirodnu nepogodu proglašenu u Zagrebu i sigurnost građana, postupak priključenja plina provodit će se poštujući proceduru hitnog interveniranja te će instalacije biti ispitane na teret GPZ-a.

Za sigurno puštanje plina potrebno je:

  1. Pozitivan nalaz statičara ili stalnog sudskog vještaka za građevinarstvo da objekt nije ugrožen potresom te da se plin može pustiti u siguran objekt
  2. Pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi - popis ovlaštenih dimnjačara objavljen je na stranici GPZ-a (www.plinara-zagreb.hr)
  3. Obavezan pristup u sve stanove kod puštanja plina u stambene zgrade
  • Po ispunjenju uvjeta iz točaka 1 i 2, potrebno se javiti na brojeve 0800 400 400 ili 01 6437 755, 01 6302 382, 01 6437 741.

U slučaju potrebe za sanacijom plinske instalacije, potrebno je angažirati ovlaštenog izvođača plinskih instalacija koji su objavljeni na web stranici GPZ-a. Cijena sanacije ovisi o radovima koje je potrebno izvesti sukladno troškovniku ovlaštenih plinoinstalatera, na čije cjenike GPZ nema utjecaja.

  • GPZ ne traži posebno izdavanje potvrde o servisu bojlera već je dovoljno da stranka ima potvrdu s posljednjeg servisa bojlera (preporuka je bojler servisirati jednom godišnje) što je dio redovne procedure puštanja plina u sustav, a kako bi se mogla garantirati sigurnost distribucije plina.

S obzirom da prilikom ispitivanja plinske instalacije djelatnici GPZ-a moraju ući u svaki stan te aktualnu epidemiju koronavirusa, molimo sve građane da prije dolaska ispitivača dezinficiraju svoje prostore, drže propisan razmak od djelatnika GPZ-a te dezinficiraju prostor nakon odlaska ispitivača!

Opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom (CO) zbog srušenih ili urušenih dimnjaka

  • Većina dimnjaka u starijim zgradama je srušena ili urušena, a pogotovo u samom središtu grada. Ako je plinski bojler spojen u takav dimnjak sigurno će doći do povrata dimnih plinova te mogućnosti SMRTNIH POSLJEDICA zbog trovanja ugljičnim monoksidom.
  • Upozoravaju se korisnici da NE SMIJU koristiti bojlere sa spojem u srušene ili oštećene dimnjake.
  • Također su vrlo opasni i dimnjaci koji izvana nisu oštećeni, a oštećena je unutarnja strana dimnjaka.
  • Iz toga razloga se plinski bojleri sa spojem u dimnjak NE SMIJU UPOTREBLJAVATI bez da je dimnjak pregledan od strane područnih dimnjačara.