Po radno iskustvo u Njemačku

Po radno iskustvo u Njemačku

Sanjin Strukic/PIXSELL

Uz pomoć projekta "Uči-radi-upoznaj", 22-oje mladih Zagrepčana odlaze na poslovno usavršavanje u Njemačku. Omogućio im je to Grad Zagreb koji se domogao novca iz Europskih fondova. U napetoj konkurenciji uspjeli su proći zahtjevno testiranje kako bi upijali znanja i postali još bolji u onome za što su se u Hrvatskoj školovali.

Osmotjedno usavršavanje u Frankfurtu i Stuttgartu za Valiriju i Ivanu bit će izuzetna prilika da usavrše svoje stručne i jezične kompetencije. Obje se vesele ovom putovanju i nadaju se da će im to pomoći da lakše nađu posao kada se vrate.

"Ja sam tražila smjer računovodstvo, želim se dalje usavršavati u financijama, a trenutno sam nezaposlena", objašnjava 33-godišnja Valirija Bjelobrk.  

Ivana Pereković je diplomirala socijalni rad i socijalnu politiku u Zagrebu. "Idem u Jugenhaus, centar za djecu i mlade s obzirom na to da se cijeli svoj faks bavim mladima. Oni puno više toga pružaju nego Hrvatska."

Novac iz programa Europske unije za cjeloživotno učenje dobro će doći našoj upitnoj ekonomiji. Usavršavanjem njemačkog jezika, ali i iskustvo iz neke ugledne strane tvrtke, trebalo bi ove mlade ljudi učiniti konkurentnijima na domaćem, ali i europskom tržištu rada.

Pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić kaže da je ukupna vrijednost projekta 60 000 eura. "Europska unija sufinancira 54 000 eura, a ostalo pokriva Grad. Važno je reći da je testiranje bilo vrlo zahtjevno. Prijavilo se 164 ljudi, a izabrano je 22-oje najizvrsnijih."