Počela borba protiv alergija!

Počela borba protiv alergija!

Davor Puklavec/PIXSELL

Vrijeme je alergija koje, pokazuju istraživanja, pogađaju sve veći broj ljudi, posebno mlađu populaciju. Alergije se vode i kao najčešća nezarazna bolest.

Pulmologinja doktorica Alma Rožman pojašnjava što je prvi korak u liječenju alergije: "Terapija se uvijek mora na vrijeme početi uzimati i treba ju uzimati redovito tijekom sezone koja je iritativna, odnosno one koja izaziva simptome. Ne smije se prekidati uzimati terapiju! Ljudi koji put misle, sad mi je dobro pa neću više. Ne - svakodnevno bi trebalo štititi vanjske sluznice nosa i naravno očiju, te donjeg dišnog sustava, pogotovo onaj tko ima astmu, jer alergija je za sada još neizlječiva."

Kada se utvrdi da je riječ o alergiji, osim lijekova, postoje i drugi načini kako si sami možemo olakšati život u okružju punom iritirajuće peludi. Evo što savjetuje liječnica Karmela Matjan Bogdan: "U periodima cvatnje i letenja peludi, ne otvarajte prozore. Alergičari se moraju tuširati kada dolaze izvana i svaku večer moraju prati kosu, možda je to malo čudno, ali alergen se najčešće zadržava u vlasištu pa se pranjem kose smanjuje koncentracija alergena."