Počela obnova najstarijih izložbenih staklenika

Počela obnova najstarijih izložbenih staklenika

http://www.unizg.hr/

Počela je obnova staklenika u gradskom Botaničkom vrtu. Riječ je o obnovi staklenika izgrađenih potkraj 19. stoljeća i jedini su do danas sačuvani staklenici toga tipa u Hrvatskoj. U sjevernom dijelu građevine, najavljeno je, uredit će se recepcija i prostori za posjetitelje s ulazom u staklenike.

Prema suvremenim smjernicama povijesni se perivoji i botanički vrtovi nastali u 18. i 19. stoljeću obnavljaju prema izvornim matricama, a pritom se primjenjuju najviši konzervatorski standardi u očuvanju perivoja, povijesnih zgrada i zbirki uz primjenu modernih sredstava informiranja i edukacije svih dobnih skupina i profila posjetitelja u funkciji predstavljanja vrta - piše na internetskim stranicama Sveučilišta u Zagrebu.

U sjevernom dijelu građevine, najavljeno je, uredit će se recepcija i prostori za posjetitelje s ulazom u staklenike. Također, djelatnost Botaničkoga vrta predstavit će se u dvorani u kojoj će se izložiti prigodne publikacije te suveniri. Ondje će se postaviti i digitalna videooprema s obavijestima o zbirkama i aktualnim događanjima. Takav prostor trenutačno ne postoji.

Na stranicama Sveučilišta, piše i kako će raspored zbirki biljaka iz toplih područja u staklenicima biti jednak dobu kad je vrt izgrađen. Zadržano je i njihovo izvorno nazivlje. Uređeno je i više mikroklimatskih zona. Uz primjenu suvremenih elektroničkih uređaja, u šest prema namjeni odvojenih skupina, programirat će se automatska regulacija temperature, vlage, ovlaživanja, zalijevanja, zasjenjenja, ventilacije te rasvjete - istaknuto je na internetskim stranicama Sveučilišta u Zagrebu, gdje možete pronaći i više informacija.