Počelo obilježavanje Europskog tjedna

Počelo  obilježavanje Europskog tjedna

Daniel Kasap/PIXSELL Ilustracija

Europski tjedan - otvorili su ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te šef Unijine Delegacije Pol Vandoren. U sklopu manifestacije otvorena je i izložba „Ja - građanin Europske unije".

Europski tjedan u našoj zemlji ima 14-godišnju tradiciju.

Organizira se kao prisjećanje na povijest europskog ujedinjenja - 9. svibnja 1950. kada je tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Rober Šuman predložio osnivanje Europske zajednice za ugljen i čelik. Takozvana Šumanova deklaracije smatra se početkom stvaranja današnje Europske unije.

Multimedijska izložba "Ja-građanin EU" otvorena je na Cvjetnome trgu sve do subote i to vremenu od 9-20 sati. Putem nje - posjetitelji imaju priliku na jednostavan i zanimljiv način informirati se o pravima i mogućnostima koje im kao budućim građanima EU-a donosi članstvo u Uniji.

A, u sklopu „Dana europskog filma" traju besplatne projekcije europskih filmova. Na programu su filmovi: Najljepša je zemlja moja (Njemačka, Hrvatska, Srbija), Banda iz Ossa (Nizozemska), Imena ljubavi (Francuska), Piazza Fontana: Zavjera u Italiji (Italija), Nikad nije kasno za ljubav (Austrija), U sjeni (Češka, Slovačka, Poljska) i Submarino (Danska).

Ovogodišnji, treći po redu koncert „Ritam Europe" posjetiteljima donosi pravu glazbenu poslasticu, nastup jednog od najpoznatijih izvođača u Hrvatskoj - Gibonnija!

Gibonni će nakon dužeg vremena nastupiti u Zagrebu i na "Ritmu Europe 3" predstaviti novi album na engleskom jeziku „20th Century Man". Gibonniu će se na stageu pridružiti i London Community Gospel Choir koji je sudjelovao i na snimanju albuma.

Koncert će se održati u petak, 10. svibnja, na zagrebačkom Bundeku s početkom u 20.30h, a osim Gibonnia, na koncertu će nastupiti i bendovi Belfast Food i Kopito.

Ulaz za posjetitelje je slobodan.