Počelo suđenje Milanu Bandiću za aferu "štandovi"

Počelo suđenje Milanu Bandiću za aferu "štandovi"

Marko Lukunić/PIXSELL

Optuženi Milan Bandić, Ivica Lovrić i Zdenka Palac izjasnili su se da nisu krivi. "U cijelosti poričem sve što mi se stavlja na teret", kazao je gradonačelnik. Nakon čitanja dokumentacije, u 13 sati, kao prva svjedokinja trebala biti ispitana čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić.

 Na suđenju će se preslušati i snimke tajnog nadzora iz istrage, ali i ispitati 40-ak svjedoka.
Bandićeva obrana na pripremnom ročištu nije otkrila kako će tijekom suđenja odgovoriti na Uskokove optužbe.

U "aferi štandovi" Milan Bandić je optužen da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Optužnica protiv Bandića u "aferi štandovi" potvrđena je nakon niza odgoda još prošlog srpnja, dvije i pol godine od podizanja, a pripremno ročište više je puta odgađano.
Prvu optužnicu protiv Bandića optužno vijeće odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela.

No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka "jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju".

Milan Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun.