Počeo Europski tjedan mobilnosti

Počeo Europski tjedan mobilnosti

Marko Lukunic/PIXSELL

"Krećite se s nama!" moto je ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti. Inicijativa je to kojom se potiče gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava te poziva građane da iskušaju alternative vožnji automobilom. Zbog toga su organizirane i brojne aktivnosti te radionice.

Svake godine, od 16. to 22. rujna, održava se Europski tjedan mobilnosti. U našem gradu on postaje punoljetan, napominje zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević - Početak prije 18 godina vezan je uz udruge osoba s invaliditetom. To je bila njihova ideja da se i grad Zagreb uključi u ovu veliku mrežu europskih gradova koji potiču svoje sugrađane na kretanje, na održivi prijevoz, na hodanje, bicikliranje te ostale modalitete.  

Od danas do nedjelje u Gradu se održava stotinjak aktivnosti koje Grad organizira sa 60-ak partnera - Šetnje; posjeti muzejima za osobe starije životne dobi; edukacija vozača; edukacija roditelja kako postaviti sjedalicu u automobil; druženje sa psima vodičima; za djecu vrtićke dobi: vožnja javnim prijevozom, gdje tramvaju "spavaju", gdje idu na popravat. Bitno je da smo svi uključeni i da niti jedna kategorija naših sugrađana nije zakinuta cijelim ovim sadržajem - navela je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Romana Galić

Vrhunac Tjedna bit će u nedjelju na Dan bez automobila kada će od 8 do 20 sati središnja zona grada biti zatvorena za aute. Taj dan ćete moći i besplatno posjetiti sve veće muzeje našeg grada. Do tada, između ostalog, ako biciklom dođete do Muzeja za umjetnost i obrt te se fotografirate ispred, ostvarit ćete pravo na besplatan ulaz. Poruka je stoga, što više kretanja, a što manje automobila.

Podsjetimo, naš grad je 2012. osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award koja se dodijeljuje gradovima koji su najuspješnije organizirali Tjedan mobilnosti. 

Više o aktivnostima pogledajte ovdje.