Počeo "Europski tjedan mobilnosti"

Počeo "Europski tjedan mobilnosti"

Marko Lukunic/PIXSELL

"Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!" slogan je ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti koji je počeo prije dva dana, a završit će u srijedu. Njime se potiče gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava, a građane da iskušaju druge načine prijevoza.

I naš grad sudjeluje u inicijativi, a dio programa tjedna mobilnosti otkriva gradonačelnik Tomislav Tomašević - Sutra je "Dječja biciklistička utrka", zatim plesne radionice tanga na otvorenom. U nedjelju, "Nisi sama, hodaj s nama". U ponedjeljak je identificiranje izazova u kretanju po kvartu iz perspektive djeteta u kolicima; samostalno kroz grad sa psom vodičem je u utorak. I za kraj, u srijedu, "Zagrebačka žbica". To je tradicionalna vožnja biciklima zagrebačkim ulicama.

Tema Europskog tjedna mobilnosti je održiva mobilnost, koja označava ekološko prihvatljive načine kretnja.

Gradonačelnik je i istaknuo da je promet jedan od najvećih uzročnika zagađenja okoliša - Izgradnja sustava intermodularnog, održivog i sigurnog gradskog prometa s mrežom magistralnih gradskih prometnica za bicikle važan je dio našeg programa i trudit ćemo se sljedeće četiri godine da to i realiziramo - poručio je Tomašević.

Cijeli program Europskog tjedna mobilnosti pogledajte ovdje.