Polemike oko odlagališta otpada

Polemike oko odlagališta otpada

Petar Glebov/PIXSELL

Ne jenjava polemika oko zbrinjavanja otpada na Jakuševcu nakon što je odlučeno da se na zagrebačkom odlagalištu zabranjuje odlaganje svih vrsta otpada osim miješanog komunalnog otpada.

Po nalogu Inspekcije ministarstva zaštite prirode i okoliša komunalnom poduzeću iz Zagreba, s 21.listopadom na Jakuševcu biti zabranjeno odlaganje svih vrsta otpada, osim miješanog komunalnog otpada. Iz resornoga ministarstva tvde - kako je to nastavak akcije naziva „Velika čistka" - s krajnjem ciljem uspostave održivog sustava gospodarenja otpadom kroz dosljednu primjenu zakona.

Gostujući u našem programu zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza naglasio je da nema razloga da se na deponij odlaže nešto za što ne postoji mogućnost recikliranja. Dokaz za to je, dodao je Dokoza pronalazak 200 tisuća tona glomaznoga otpada:

"Upravo sam glomazni otpad sadrži kategorije poput elektroničke opreme koja je definirana i organizirana od prikupljanja do uporabe, pa i čak neke opasne kategorije poput akomulatora"

Savjetnik gradonačelnika Bandića Željko Horvat istaknuo je da grad podržava akciju ministarstva. Zagrepčanima je poručio da za odvoz komunalnog otpada ne moraju strahovati:

"Mi imamo i našu tvrtku koja će poštovati riješenje ministarstva, grad Zagreb ima i prostor koji treba sada pripremiti za to sve skupa. Upravo sama naša aktivnost oko naših novih 218 lokacija pokazuje ono što je obaveza koju mi moramo ispoštovati i na čemu već sada radimo, a to je da se do 2020. godine 50 posto otpada odvaja na ovakav način"