Policija istražuje "MMS čudotvorni lijek za autizam"

Policija istražuje "MMS čudotvorni lijek za autizam"

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

"Lijek za autizam", koji roditelji nabavljaju preko interneta, izazvao je burnu reakciju medicinskih organizacija i udruga roditelja oboljele djece koji upozoravaju da je riječ o otrovnom industrijskom izbjeljivaču, a istragu tog slučaja od nedavno su preuzeli DORH i Ravnateljstvo policije.

Već se poduzimaju istražne radnje o prodaji ove štetne supstance, ističu iz Ureda pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić, koja je cijeli slučaj prijavila DORH-u nakon dojava o zamahu koji je u Hrvatskoj poprimilo liječenje MMS-om (Miracle Mineral Solution), industrijskom kemikalijom koja se preko interneta prodaje kao lijek za mnoge neizlječive bolesti.

Ured pravobraniteljice upozorava da u Hrvatskoj nedostaje primjerenih tretmana za autističnu djecu zbog čega je posezanje za "čudotvornim" postupcima postalo sve češća pojava među roditeljima suočenim s predugim listama čekanja.

Po ovogodišnjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 1839 osoba u Hrvatskoj ima poremećaj iz autističnog spektra, među njima je čak 1356 djece.
Svima njima internet nudi "spasonosno rješenje", čudotvorni MMS napitak koji se uzima po tzv. CD protokolu, a uz autizam reklamira se i kao lijek za "infekcije u ustima, sve vrste hepatitisa, herpesa, AIDS, rak i leukemiju".

MMS sadrži natrijev klorit i citratnu kiselinu, čijim se miješanjem stvara klor dioksid, spoj kojem se na internetskim oglasima pripisuje široki spektar terapijskih učinaka, o kojima šira javnost ništa ne zna, navodno zbog "lobija farmaceutske industrije".

U Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) upozoravaju da MMS nije nekakva bezopasna alternativa, već opasna supstanca koja ozbiljno može ugroziti zdravlje djeteta.
Pojašnjavaju da je riječ o kemikalijama koje se primjenjuju u industriji - dezinficijensima i pesticidima, te izbjeljivačima u tekstilnoj i papirnoj industriji. MMS se primjenjuju i za postupak drobljenja stijena pri crpljenju plina i nafte.

Ističu i da MMS nigdje u Europskoj uniji, Kanadi i SAD-u nije odobren za uporabu kao hrana, dodatak prehrani ili lijek, a Svjetska zdravstvena organizacija također odavno upozorava da je riječ o opasnom otrovu.