Ponovno otrovne strelice u Skupštini zbog proračuna

Ponovno otrovne strelice u Skupštini zbog proračuna

Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je na početku 18. sjednice Gradske skupštine u četvrtak izglasan gradski proračun za iduću godinu, danas je sjednica nastavljena. Iako su se pred zastupnicima našle 44 točke dnevnog reda, najviše riječi bilo je o prošlotjednom izglasavanju proračuna.

Na početku nastavka sjednice oporba je propitkivala kvorum, no ispostavilo se uzaludno. Skupštinsku većinu potvrdila su trojica zastupnika koji su prošli četvrtak spasili gradski proračun. Izazvalo je to reakciju HDZ-ovog Drage Prgometa. Kako je zagrebačka ljevica dopustila, nakon svega što smo imali priliku čuti od njih o gospodinu Zlatku Hasanbegoviću, da upravo on postane perjanica oporbe u Gradskoj skupštini? Licemjerje!

Dojučerašnji član Nezaviste liste Zagreb Jozo Miličević branio je svoju podršku proračunu. Nije bila stvar u tome je li proračun dobar ili ne, ponavljam, on nije idealan, no da se Neovisni za Hrvatsku stavljaju kao predvodnici oporbe, to nikako nisam mogao sebi dozvoliti!

Šefica njegovog bivšeg kluba zastupnika Marijana Sumpor rekal je kako zna da je bio pod pritiscima i to je jako utjecalo na njegovo previranje o tome kako će odlučiti. Nije bio odlučan do kraja, to je ono što mi je rekao. Osjećamo se izdanima i mislim da se i birači koji su podržali našu opciju osjećaju izdanima.

Krešimir Kartelo iz Neovisnih za Hrvatsku osvrnuo se na novu većinu. Mi smo rekli da ćemo izaći vas s ove sjednice zbog izjave Miroslava "Zagrepčanca", ali trebali bismo vidjeti tvori li tih 26 ruku novu skupštinsku većinu. Ako da, to treba poštivati.

Lijevi blok ovakvu većinu ne prihvaća te protestiraju odbijanjem sudjelovanja u radu Skupštine. Rušit ćemo kvorum sve dok oni ne osiguraju onih 26 koji su isti oni koji su izglasali proračun. Mi u radu Skupštine nećemo sudjelovati!, naglasio je Tomislav Tomašević iz političke platforme Zagreb je naš.

Ovdje je problem kad se aplaudira za proračun! Licemjerje je odšutjeti da gospođa Sandra Švaljek ode na lukurativno mjesto, iznevjeri svoje sugrađane, članove i zastupnike, a zamjerate čovjeku koji je vlastitom glavom rekao: Neću da mi taj i taj bude lučonoša, rekao je HDZ-ov Drago Prgomet.

Na današnjem nastavku sjednice HDZ je spriječio gradonačelnikov zahtjev za ocjenom zakonitosti Zakona o komunalnom gospodarstvu kojeg je izglasala njihova saborska većina, za kojeg Bandić tvrdi da je štetan za Zagreb.