Povećana potražnja za osiguranjem od potresa

Povećana potražnja za osiguranjem od potresa

Marin Tironi/PIXSELL

Grad Zagreb počeo je s podjelom građevinskog materijala građanima koji su pretrpjeli štete od potresa u prosincu. Mnogima bi sada bilo lakše da su nekretnine osigurali od potresa, što je rijetko tko činio. No, i to se mijenja - interes za policama osiguranja povećan je za 30 posto.

Nakon potresa u ožujku 30 tisuća ljudi je prijavilo štete na svojim objektima. Poslije onog prosinačkog, bilo je 211 prijava i to većinom u Brezovici. Zato je ondje prije 2 dana počela podjela građevinskog materijala za hitnu sanaciju - Ovo će biti ovdje dok zadnji građanin ne bude snabdjeven s materijalom kojeg treba. Ostalih 16 četvrti i oko 150 prijava šteta će biti dostavljeno na njihove adrese - rekao je gradonačelnik Milan Bandić.

Građani prilikom preuzimanja materijala moraju potpisati izjavu da svoj objekt nisu osigurali kod privatnog osiguravatelja. Oni koji su osigurali stanove, a ne i zgrade, imaju pravo na pomoć od grada, a za ostale će se pobrinuti osiguravateljske tvtke. One su dosad isplatile 240 milijuna kuna odštete. No, predsjednik Udruženja osiguravatelja HGK, Robert Vučković objasnio je da su građani većinom osiguravali svoje stanove dok su zajednički prostori ostali neosigurani - Možemo reći da su tu upravo nastali problemi. Građani su osigurali svoje stambene objekte, stanove; međutim, dimnjaci, krovišta, stubišta - zajednički dijelovi višestambenih objekata, jako velika većina tih dijelova nije bila osigurana - zaključio je Vučković.

Iako je potražnja za osiguranjima nakon potresa porasla za 30 posto, ona je i dalje ispod europskog prosjeka - Prosječni hrvatski građanin na osiguranje imovine potroši oko 48 eura, dok prosječni europski potroši oko 170. Posebno nas zabrinjava stanje oko višestambenih zgrada u gradu Zagrebu gdje ni suvlasnici ni upravitelji nisu posezali za tim dopunskim rizikom od potresa. Zbog toga imamo preveliki broj situacija da će Grad i država morati uskakati, a, u principu, svima bi bio interes da se Grad i država s time ne bave nego da se s time bave oni koji su za to profesionalno  i za to namijenjeni: osiguravatelji - istaknuo je Hrvoje Pauković iz Hrvatskog ureda za osiguranje.

A praksa osiguravanja od potresa od ove godine zasigurno će se promijeniti - ona je s prvim danom 2021. postala obvezna za sve višestambene objekte.