"Pozivamo premijera na učinkovitu obnovu Zagreba"

"Pozivamo premijera na učinkovitu obnovu Zagreba"

Patrik Macek/PIXSELL

Zajednica stručnjaka i znanstvenika Obnovimo Zagreb pozvala je u srijedu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na učinkovitu obnovu grada Zagreba te su mu uputili kritike na birokratsku neučinkovitost nadležnih tijela.

Navode kako ozbiljne i opravdane kritike vezane uz birokratsku neučinkovitost upućuju svim nadležnim tijelima, ali prvenstveno Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fondu za obnovu.

Upozorili su kako nije napravljena analiza tržišta uslužne i građevinske operative koja će provesti obnovu, te da nisu potpisani okvirni sporazumi na koje bi se oslonili javni natječaji za konkretne pojedinačne obnove, a oboje su predviđeni zakonom o obnovi.

Također navode kako nisu definirane cijene obnove te su upozorili da se građanima koji su imali sredstava i obnovu započeli i završili temeljem postojećiih zakona i glavnog projekta, nema na osnovu čega refundirati novac.

Naglasili su kako su financijska sredstva koja je dobila Hrvatska iz EU Fonda solidarnosti respektabilna, ali kako isključivo služe za obnovu javnih građevina, a ne za obnovu privatne imovine. Pozvali su nadležna ministarstva i institucije da transparentno i odgovorno obrazlože tu situaciju ljudima u nevolji koji gaje lažne nade, a premijera Plenkovića da djeluje odlučno i konkretno kako bi složeni proces obnove mogao početi.

Navode kako će od najmanje 93 milijarde kuna štete nakon potresa Vlada sufinancirati 42 milijarde, ali upozoravaju kako građani ostalih 50 milijardi kuna neće moći platiti iz vlastitih džepova.

-Nemaju ih zato što rušeći potresi nanose štete takvih razmjera da ih pojedinci ne mogu ni za tri života financijski sanirati. Zagrebački potres, kao i petrinjski i sisački, velika su tragedija za zemlju koju pogode, ali za ljude koji ostanu bez imovine to je životna tragedija-, stoji u priopćenju.

Poručili su kako 10 mjeseci nakon zagrebačkog potresa traže početak žurne sustavne konstrukcijske obnove uz istovremene programe sufinanciranja obnove fasada i provedbu energetske obnove.