Pozovite izbjeglicu na Vaš božićni ručak

Pozovite izbjeglicu na Vaš božićni ručak

Pozovite izbjeglicu na svoj Božićni ručak! - izazov je koji je Isusovačka služba za izbjeglice uputila svim sugrađanima. Već drugu godinu zaredom organiziraju ovaj susret koji je dio njihovih programa lakše i brže integracije imigranata.

Prošlog Božića 20 hrvatskih obitelji ugostilo je više od 55-ero izbjeglica, a jedna od njih bila je i Šahla Palani: "Prošle godine provela sam Božić s obitelji, jako jako dobrom obitelji i do danas smo prijatelji. Božićni ručak znači puno odličnih stvari, jedna od njih je povjerenje između nas, izbjeglica i Hrvata. Zbog toga nađemo nove prijatelje, a da nisu samo iz organizacije."

Brža integracija, ali i osjećaj pripadnosti, nešto je što priželjkuje 300-ak azilanata koji dugoročno borave u Hrvatskoj. Šahla dvije godine živi u Hrvatskoj i kaže da je našla novi dom, a i brojne prednosti, poput dobre kuhinje: "Jako je fina, da, u Hrvatskoj sve volim previše, previše je palačinki!"

Zašto je akcija organizirana na sam Božić kad brojni žele uživati u miru svog doma i samo s najužim članovima obitelji? - brojni su pitali voditelja službe Tvrtka Baruna. "Navikli smo da je Božić samo u najužem krugu obitelji. Ova akcija je izazovna. Pozivamo ljude da u najuži krug prime ljude koji nemaju obitelj i koji su možda izgubili članove obitelji i nemaju toplinu doma. Otvorite srce i otvorite dom!"

Otac Said i sin Merdi iz Irana nadaju se mirnom životu u Hrvatskoj, Merdi je novinarima otkrio da se posebno veseli... mlincima!