Predstavljen "Centar za sigurnost i kvalitetu hrane"

Predstavljen "Centar za sigurnost i kvalitetu hrane"

R.S.

U Hrvatskoj trenutno nije moguće znanstvenom metodom utvrditi izvornost hrane s obzirom na zemljopisno podrijetlo, pa je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" pokrenuo gradnju Centa za sigurnost i kvalitetu hrane.

Gradnja Centra, koji je pripremljen u suradnji s Agronomskim fakultetom, počinje početkom 2019. a završetak projekta planirane je za listopad 2022. godine.

"Do tada ćemo mapirati cijelu Hrvatsku radi utvrđivanja zemljopisnog podrijetla. Više neće biti moguće predstavljati uvoznu robu kao domaću, strani proizvod miješati sa domaćim. Po prvi puta u Hrvatskoj će se moći izotopnom analizom utvrditi geografsko porijeklo hrane. Moći ćemo utvrditi ne samo da dolazi iz Hrvatske nego i iz kojeg dijela zemlje dolazi", rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Zvonimir Šostar.

U Centru će se, rečeno je, uspostaviti nedvojbena kontrola patvorenosti hrane, analiza hrane, uzoraka tla i vode sa svrhom praćenja uzgoja ekoloških poljoprivrednih proizvoda.

Time će se, kazao je Šostar, pomoći domaćim proizvođačima da bolje plasiraju svoje proizvode na hrvatsko i inozemna tržišta, posebno unutar Europske unije, te da stanovnici Hrvatske znaju da jedu hranu koja je proizvedena na našim poljima i farmama.

Kroz rad Centra, u što će biti uključeno 100-njak djelatnika, ojačat će se i znanstveno-istraživački rad Zavoda, a cilj je da postane regionalni centar u tom području. Za početak u Zavodu će u idućem razdoblju besplatno raditi analize za potebe proizvođača meda i maslinovog ulja, s obzirom da se na tržištu kao domaća predstavlja svakakva sumnjiva roba.