Predstavljen projekt s ciljem poticanja građanskih aktivnosti

Predstavljen projekt s ciljem poticanja građanskih aktivnosti

Pod nazivom Meaning, na Velesajmu je održan projekt Europske unije kojem je cilj poticanje aktivnog građanstva i sudjelovanja građana u donošenju odluka. Projekt je počeo prije dvije godine, a u njemu sudjeluju europske metropole među kojima je i Zagreb.

Milano, Barcelona, Porto, Bari, Riga, Gdanjsk, Strasbourg, Zagreb, gradovi su koji sudjeluju u ovom projektu. U svakom su se gradu provodile lokalne aktivnosti s određenom temom. U našem gradu tema je bila "Održivi urbani transport i građanske participacije", Radila se metodologija posvećena istraživanjem svih projekata koje grad provodi u prometu, postojećim problemima koji se javljaju u svakom metropolitanskom području te kako riješiti probleme tijekom gužvi i kako organizirati daljnji razvoj transporta u gradu, rekao je organizator, Marinko Cindrić.

U sklopu projekta održane su lokalne radionice na kojima su sudjelovali građani i razne udruge, Sudjelovanje se odnosilo na samo davanje prijedloga koji će se implementirati i predložiti gradskim vlastima kao rezultati projekta, istaknuo je Cindrić.

Rezultati projekta objavit će se naknadno, najavio je Cindrić, Danas će u sklopu konferencije biti razmijenjena iskustva svih gradova partnera i rezultati će uslijediti pri kraju završetka projekta kroz mjesec dana te će se implementirati u budućem periodu. 

Ukupna vrijednost projekta je 150 tisuća eura, a Zagreb je od toga dobio 18 tisuća.