Predstavljen projekt "Ulaganje u rani razvoj djece"

Predstavljen projekt "Ulaganje u rani razvoj djece"

HRT Radio Sljeme

Povodom obilježavanja nacionalnog "Dana zdravih gradova" predstavljen je pilot projekt "Ulaganje u rani razvoj djece". Njime bi se proširio opseg rada patronažnih sestara koje bi svojim češćim posjetama obiteljima s djecom dodatno mogle pomoći majkama te pratiti razvoj djece.

Projekt koji bi u trebao krenuti na jesen naziva "Ulaganje u rani razvoj djece" provodi gradski Ured za zdravstvo u suradnji s Hrvatskom mrežom zdravih gradova te uz potporu Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a njime će se nastojati unaprijediti zdravstvena zaštita i socijalna skrb djece. Glavnu ulogu u njemu imaju patronažne sestre koje će u suradnji s pedijatrima i ginekolozima pratiti odstupanja u rastu i razvoju djeteta.

- Počet će u 16. tjednu trudnoće, bit će prva posjeta, zatim 28. tjedan trudnoće prije poroda, ulazi neposredno iza povratka iz rodilišta, u 24 sata joj to rodilište javi, zatim sedam dana iza toga educira roditelje oko kupanja, iza toga će biti negdje vjerojatno između četvrtog i šestog tjedna iza poroda vezano uz rano otkrivanje postporođajne depresije i iza toga već s tri mjeseca krećemo s GMCD upitnikom s pedijatrom - rekla je voditeljica projekta profesorica Selma Šogorić.

U Zagrebu je na raspolaganju 147 patronažnih sestara, a one koje će se uključiti u novi projekt s majkama i djecom dodatno će se educirati. Tako će moći provoditi ciljane preventivne preglede djece pomoću GMCD upitnika za praćenje motoričkog razvoja djece te posebnog upitnika kojim će detektirati postporođajnu depresivni poremećaj kod majki.

Sestra Božena Vrabec iz Doma zdravlja Zagreb Zapad poručuje kako su patronažne sestre spremne za taj dodatni posao:

- Naše će patronažne sestre to sigurno odraditi, one su sve visoko educirane i jako, jako puno ulažemo u edukaciju na dnevnoj razini. Trebat ćemo sigurno i pomoć, bilo bi dobro da se standard malo smanji jer na pet tisuća i sto stanovnika je teško djelovati. -

Ovim projektom nastojat će se individualizirati pristup obitelji i djeci te kroz konkretne mjere i suradnju institucija unaprijediti zaštita svakog djeteta.