Predstavljen projekt za mlade strukovnih zanimanja

Predstavljen projekt za mlade strukovnih zanimanja

"Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije" naziv je kulturno umjetničkog projekta s ciljem osnaživanja za tržište rada 84 nezaposlene mlade osobe. Mladi iz 5 županija i grada Zagreba, sudjelovat će u edukacijma u lokalnim muzejima, a kasnije će izrađivati prototipove artefakata iz tih muzeja.

Projekt poznatijeg naziva "Artefakt + dizajn = prototip"  sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od gotovo 790 tisuća kuna, a usmjeren je mladima strukovnih zanimanja, od dizajnera tekstila pa do zlatara ili keramičara.

Želimo spojiti mlade, nezaposlene osobe od 15 do 25 godina koje su završile strukovna zanimanja sa svojim znanjima i vještinama s lokalnim obrtnicima u izradi prototipova, odnosno reinterpretacije predmeta iz muzeja koji će doći kao didaktička uloga ili kao suveniri, rekla je voditeljica projekta i viša muzejska pedagoginja Arheološkog muzeja u Zagrebu, Zorica Babić. 

Upravo u tom muzeju počinje projekt koji je podjeljen u tri faze: kulturno i umjetnička edukacija u lokalnim muzejima, razvoj proizvoda pod vodstvom obrtnika/mentora te izložba. 

Riječ je upravo u tome da, zapravo, kroz ovaj projekt, kroz edukaciju u kulturi i umjetnosti određene populacije, a to su mlađe, nezaposlene osobe sa strukovnim vještinama, da se njih pripremi za stvaranje proizvoda, za stvaranje usluga koje će se kasnije moći primijeniti u stvarnom životu kroz umjetnost i kulturu, a u ovom slučaju kroz stvaranje suvenira, istaknuo je ravnatelj Arheološkog muzeja, Sanjin Mihelić.

Na projektu još sudjeluju Gradski muzeji Vukovara, Virovitice i Siska, te Arheološki muzej Osijek, a prijave su putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Više informacija pogledajte http://www.amz.hr/naslovnica/od-strukovnih-zanimanja-do-kreativne-industrije.aspx.