Predstavljena aplikacija "Pristupačni Zagreb"

Predstavljena aplikacija "Pristupačni Zagreb"

HRT Radio Sljeme

"Pristupačni Zagreb" mobilna je aplikacija razvijena uz podršku Grada Zagreba i zahvaljujući radu volontera u sklopu Zagrebačkog inovacijskog centra. Riječ je o interaktivnom vodiču kroz Zagreb za osobe s invaliditetom kao i one starije životne dobi.

Pomoću mobilne aplikacije "Pristupačni Zagreb" građani će moći na jednom mjestu pretraživati kulturne, zdravstvene, obrazovne i ugostiteljske objekte u gradu te provjeriti njihovu pristupačnost.

48 sati bilo je potrebno za osmisliti i implementirati ideju aplikacije "Pristupačni Zagreb" koja će osobama s invaliditetom te onima starije dobi omogućiti lakše snalaženje u gradu. U projektu "Hackathon" sudjelovalo je 15 volontera od studenata i mladih stručnjaka do start-up tvrtki. Među njima bio je vlasnik jedne od njih Andrej Mrkonjić.

- "Pristupačni Zagreb" je prvenstveno jedna online baza podataka svih objekata na području grada Zagreba. Kroz pretraživanje, konkretno, naprimjer ljekarne, korisnici mogu vidjeti njezinu ocjenu pristupačnosti, kako izgleda pristup samom objektu, unutrašnjost objekta i slično - rekao je Mrkonjić.

U izradi aplikacije sudjelovala je i studentica informatičkih znanosti Kristina Ivatović koja će je i sama koristiti što će joj olakšati svakodnevne aktivnosti.

- Mogu otić na kavu i kad mi netko kaže nađemo se tu i tu ja mogu provjerili mogu li stvarno otići u taj kafić ili kazalište i na kraju krajeva da ne moram svaki put kad odlučim da idem na izložbu prvo nazvat i pitati mogu li tamo doći, nego vidjeti na aplikaciji i ako je prostor prilagođen, doći - istaknula je Katarina Ivatović.

Aplikacija "Pristupačni Zagreb" može se skinuti na mobilne uređaje, besplatna je i može je koristiti svatko.