Predstavljena knjiga "Glazba kao lijek"

Predstavljena knjiga "Glazba kao lijek"

Radio Sljeme

Predstavljena je knjiga Glazba kao lijek - samoterapija zvucima koji liječe.Riječ je o knjizi koja otkriva kako putem terapije ljekovitim zvucima liječiti neke bolesti poput visokog tlaka ili problema sa nesanicom.

S obzirom na to da je ritam piano medicine identičan ritmu ljudskog srca glazba može pomoći da se osoba oporavi i opusti, a prema nekim istraživanjima pozitivno utječe i na vegetativni živčani sustav. Autor knjige Josip Joe Meixner objašnjava kako samo nekoliko sati može uvelike pomoći u rješavanju nekih zdravstvenih problema. Osobe mogu same raditi tu terapiju, jedino što moraju paziti je da se glazba sluša na granici čujnosti, naglasio je Meixner.

A zašto ovaj oblik liječenja nije raširen u našoj zemlji objasnio je ravnatelj Instituta za kulturu zdravlja Veljko Đorđević. Ovaj oblik liječenja nije raširen zbog toga što u našoj medicini u praksi često puta postoje samo medicinske sestre, liječnici ili eventualno psiholozi ili socijalni radnici, ne zapošljavamo uopće neke komplementarne struke, istaknuo je Đorđević.

Piano medicina je kao rezultat znanstvenih istraživanja uvriježena praksa u svijetu, no u našoj zemlji do spomenutih istraživanja tek treba doći, zaključio je Đorđević.