Prekinuta konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Prekinuta konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Patrik Macek/PIXSELL

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije prekinuta je već na prvoj točki dnevnoga reda i to zbog nedovoljnog broja predloženih kandidata za izbor Mandatnog izbornog povjerenstva.

Nova konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije mora se održati u roku od trideset dana i tako najviše tri puta. Ako ni tada ne bude izabrano Mandatno izborno povjerenstvo, ide se na nove izbore. 

Izabrani Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić opovrgnuo je pretpostavku da nema dogovora među strankama koje trebaju osigurati većinu u Županijskoj skupštini. Rekao je kako je dogovor postignut o čemu postoji i promemorija te da je kandidat za predsjednika skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak iz HDZ-a kojega treba podržavati njegova stranka sa svojim partnerima na izborima a to su stranka SKNL Stjepan Kožić - Nezvisna lista i Domovinski pokret.

Mihael Zmajlović iz SDP-a rekao je da ne zna gdje je pukao dogovor te da pretpostavlja kako se radi o borbi između fotelja i funkcija. Ne sumnjam da će HDZ i "ekipa" složiti većinu, to je samo pitanje vremena i cijene - rekao je Zmajlović.

U ime Domovinskog pokreta kao potencijalnog dionika nove vlasti u Zagrebačkoj skupštini govorila je Barbara Knežević i naglasila da njena stranka ne trguje funkcijama. Mi smo ovdje isključivo da bi bili korektiv dosadašnjim načinima vladanja i takvi ćemo ostati - rekla je Knežević. Dodala je i kako se nisu uspjeli dogovoriti oko nekih točaka koji se tiču samog programa pa se nada da će u najkraćem mogućem roku proći te sitnice i da će skupština vrlo brzo biti konstituirana.