Prekršajna prijava zbog loše izvedbe u Koturaškoj

Prekršajna prijava zbog loše izvedbe u Koturaškoj

Tomislav Miletic/PIXSELL

Stranka Za grad podnijela je prekršajnu prijavu protiv izvođača radova kao i odgovornih osoba u tijelu lokalne samouprave zbog kršenja propisa o minimalnoj širini nogostupa u slučaju novouređene Koturaške ulice. Pozivaju građane da isto učine i za druga slična mjesta u Gradu.

Smatraju da su ugroženi pješaci, a osobito invalidi i roditelji s djecom. Pozivaju građane da prijavljuju sve lokacije gdje gradske službe, ali i ostali pravni subjekti uzurpiraju nogostupe čija je primarna funkcija neometano i sigurno kretanje pješaka koji su, napominju, u ovakvim slučajevima prisiljeni dovoditi se u opasnost.

S obzirom da je gradska uprava besmislenim prometnim rješenjem u Koturaškoj ulici još jednom pokazala potpuni nemar prema najranjivijim sudionicima prometa - pješacima i invalidima - stranka Za grad odlučila ih je pokušati zaštititi zakonskim putem te zatražiti nadležno ministarstvo da kazni odgovorne osobe, ističe stranka u priopćenju.

Podsjećaju da  Zakon o sigurnosti prometa na cestama jasno propisuje da jedinica lokalne samouprave, uz prethodnu suglasnost policijske uprave, može odobriti zauzimanje dijela nogostupa pod uvjetom da se time ne smanjuje preglednost i da je za nesmetan i siguran prolaz pješaka ostavljena površina nogostupa širine najmanje 1,6 metara. 

Kako je iscrtavanjem biciklističke staze na dijelovima Koturaške ulice širina nogostupa smanjena na samo 50 centimetara, grad Zagreb kao naručitelj, kao i izvođač radova time su počinili prekršaj iz navedenog zakona za koji je predviđena kazna od 5000 do 15.000  kuna za pravnu osobu te 1.500 do 5.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi ili tijelu jedinice lokalne samouprave, navodi stranka Za grad.

S ovim rješenjem u Koturaškoj ulici nisu zadovoljni ni biciklisti. Goran Lampelj iz Udruge Sindikat biciklista kaže da je krajnji proizvod izrazito loš. To je ulica na kojoj su biciklisti i automobili oduvijek dijelili isti prostor. Nije bilo potrebe da se biciklistička staza iscrtava na nogostupu. On je trebao biti ostavljen pješacima i to je pogrešna odluka - ističe Lampelj.